Google+ Followers

9 kwietnia 2017

Baby, babki, babeczki......

Zbliżają sie święta Wielkiej Nocy i w większości domów zapewne bedą babki
U nas na pewno :)
Na blogu możecie znaleść juz kilka propozycji, np
babka gotowana,  
babka gotowana marmurkowa,
babka kokosowa ( z samych białek)
babka ucierana marmurkowa
i babka majonezem
Do przepisów przeniesiecie się po kliknięciu w nazwę:)

W tym roku proponuję jednak jeszcze inną babeczkę- babka ze świeżą nutą cytrynową
Babka zachowuje dłużej świeżość, co przy naszych świątecznych szaleństwach jest wielką zaletą:)
Zamiast cukrem pudrem, babkę można polać lukrem cytrynowym
Polecam :)



Składniki

4 jaja
170g cukru
160g maki pszennej
2 budynie waniliowe ( po 40g )
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
200g masła ( koniecznie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
cukier puder



Oddzielam białka od żółtek, białka ubijam na sztywno z szczyptą soli.
Masło ucieram na puszysto, nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier i żółtka.
Na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie, otartą skórkę i sok z cytryny.
Odkładam robot i ręcznie łączę masę z ubitymi białkami.
Formę na babkę dokładnie natłuszczam i wysypuję bułką tartą i delikatnie napełniam ciastem.


Babkę piekę w temperaturze 180stopni przez40 minut.
Sprawdzam patyczkiem ;)
pozostawiam w formie do całkowitego wystudzenia.
Na koniec posypuję cukrem pudrem,ale można polukrować
Smacznego:)


19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta babka, uwielbiam te z dodatkiem nuty cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe propozycje. Piękne i smaczne babeczki ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Super babka, lubię ciasta z cytrusową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała babka :) Ciasta z cytrynową nutką to moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No takie babki to ja rozumiem! Wspaniałe :) Z chęcią wykorzystam ten przepis niebawem. Rewelacja! Bardzo chciałabym skosztować na Wielkanoc :)
    Pozdrowionka niedzielne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie. Ni i jest wilgotna, jak piszesz, a to duży atut - bo suche ciasta nie bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdą babeczkę zawsze chętnie spróbujemy :D Twoją zjadłybyśmy z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pozgladałam..monitor oblizałam... tyle mi wolno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ wyszła baba! No przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie królować będą dwie baby, min. właśnie cytrynowa.
    Widzę, że u Ciebie Reniu, też przekrój babkowy duży. Jest w czym wybierać. Pysznie, pachnąco i tak ładnie świątecznie. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm pycha, cytrynowa moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie - podoba mi się w przekroju, tylko pominęłabym dodatek cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. każda jedna piękna, u mnie gotowana królowała :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)