30 sierpnia 2013

Przecier z cukinii na zimę

Zimą wystarczy ugotować wywar warzywny, dodać słoik przecieru i mamy zupę  gotową



cukinia
 na każde pół kilograma cukinii :
2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki soli


Cukinię kroję w kosteczkę, podlewam odrobiną  wody i gotuję na małym ogniu często mieszając, tak długo, aż zrobi cię szklista .
Do cukinii dodaję sól i obrany czosnek gotuję jeszcze 10 minut.
Lekko studzę i miksuję na gęstą papkę.
Ponownie zagotowuję i przekładam do wygotowanych słoików o pojemności 1/2 litrowych ( proporcja dla 4 osób)
Pasteryzuję minimum 20 minut.

12 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne :) super wygląda ta koronkowa serwetka na słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serwetka w końcu znalazła swoje przeznaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słoiczek wygląda jak...stara szlachcianka w czepcu.;D

    OdpowiedzUsuń
  4. hehe, dobre:) szlachcianka cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobry pomysl , napewno bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam jeszcze ten przepis- też bardzo dobry, a różni sie odrobinę smakiem:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bo fajnie współgra z cukinią?? można ominąć:)

      Usuń
  7. Czy można zmniejszyć ilośc soli? Chce przygotowac przetwory ktore nadadzą się też dla malucha a wskazania sa zeby nie dosalać wtedy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól jest też konserwantem, ale przy przestrzeganiu higieny, wygotowaniu słoików i zakrętem, potem pasteryzacji myślę, ze można zmniejszyć ilość soli:)

      Usuń
  8. Czy z takiego przecieru zrobię w zimie zupę krem? Czy to jako taki ketchup z cukinii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie ten przecier nadaje się na zupę krem:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)