Zimą wystarczy ugotować wywar warzywny, dodać słoik przecieru i mamy zupę gotową
cukinia
na każde pół kilograma cukinii :
2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Cukinię kroję w kosteczkę, podlewam odrobiną wody i gotuję na małym ogniu często mieszając, tak długo, aż zrobi cię szklista .
Do cukinii dodaję sól i obrany czosnek gotuję jeszcze 10 minut.
Lekko studzę i miksuję na gęstą papkę.
Ponownie zagotowuję i przekładam do wygotowanych słoików o pojemności 1/2 litrowych ( proporcja dla 4 osób)
Pasteryzuję minimum 20 minut.
Na pewno pyszne :) super wygląda ta koronkowa serwetka na słoiku :)
OdpowiedzUsuńSerwetka w końcu znalazła swoje przeznaczenie:)
OdpowiedzUsuńSłoiczek wygląda jak...stara szlachcianka w czepcu.;D
OdpowiedzUsuńhehe, dobre:) szlachcianka cukinia:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysl , napewno bede robic :)
OdpowiedzUsuńpolecam jeszcze ten przepis- też bardzo dobry, a różni sie odrobinę smakiem:)
UsuńPo co czosnek
OdpowiedzUsuńBo fajnie współgra z cukinią?? można ominąć:)
UsuńCzy można zmniejszyć ilośc soli? Chce przygotowac przetwory ktore nadadzą się też dla malucha a wskazania sa zeby nie dosalać wtedy :)
OdpowiedzUsuńSól jest też konserwantem, ale przy przestrzeganiu higieny, wygotowaniu słoików i zakrętem, potem pasteryzacji myślę, ze można zmniejszyć ilość soli:)
UsuńCzy z takiego przecieru zrobię w zimie zupę krem? Czy to jako taki ketchup z cukinii?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ten przecier nadaje się na zupę krem:)
Usuń