Google+ Followers

23 marca 2016

Babka marmurkowa ale gotowana

Był już jeden przepis na babkę gotowaną i juz wtedy wiedziałam, że to nie ostatni, będę eksperymentować i tworzyć nowe smaki i połączenia, bo babka wychodzi genialna.

Idealnie puszysta, wilgotna  i mało słodka- taka jaką najbardziej lubimy
Przepis jest bardzo prosty, tylko trzeba zaopatrzyć sie w odpowiednią formę, ale na prawdę warto

U nas tradycyjnie oprószona tylko cukrem pudrem, ale można polać ą czekoladą lub lukrem:)


Składniki:

5 jaj
250 g masła
1  szklanka mąki pszennej
2/3 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



Formę na babkę smaruję  dość grubo masłem i wysypuję bułką tartą.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieram na puszysto  i dodaję stopniowo cukier, a potem  po jednym żółtku.
Gdy masa zbieleje, a cukier sie rozpuści dodaję przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie ucieram.
Na końcu sok z cytryny i białka- delikatnie ale dokładnie łączę.
2/3 części ciasto delikatnie przekładam do formy, a do pozostałej dodaję kakao i delikatnie mieszam do połączenia sie skłądników.
Wyrównuję górę i przez środek(wokół formy) ciasta przeciągam nożem.



Dokładnie zamykam i obciążam formę.
I teraz postępuję tak samo jak przy pasteryzacji słoiczków.
Garnek wyścielam ściereczkę,  wlewam wodę do 2/3 wysokości formy, wkładam formę z babką i    przykrywam garnek.
Wodę  doprowadziłam do wrzenia, skręcam ogień do minimum i tak babka gotuje się przez  60 minut,
Po godzinie wyłączam  ogień, ale formę pozostawiam na 10 minut w wodzie.
Potem wyciągam z wody i zostawiam na kolejne 10-15 minut.
Gdy forma nieco przestygnie delikatnie wyciągam babkę.

Na końcu oprószyłam cukrem pudrem, ale można też ją polać polewą  czekoladową lub lukrem

Smacznego:)

 Kochani jest to mój ostatni post przed świętami to chciałabym wszystkim życzyć
Pozdrawiam serdecznie:)

15 komentarzy:

  1. Znam taką gotowaną, pyszna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka jak malowana :) dzięki Reniuś życzę Ci kochana i Twoim Bliskim radosnych i rodzinnych ŚWIĄT :****

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować tą babę gotowaną, jeszcze jej nigdy nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana i wesołych Świąt dla ciebie i całej rodzinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baba świetna. I ładnie wygląda wśród pisanek:)
    Reniu Tobie również życzę
    Wesołych, pogodnych, rodzinnych Świąt. Smacznego jajeczka .... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babkę gotowaną my zawsze przeważnie robimy na święta uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia taką robiła. Jedna z najlepszych babek na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas też produkcja babek gotowanych w pełni! :D Kochamy takie i my zawsze polewamy ją czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie próbowałam takiego sposobu na przyrządzanie babki, cenna lekcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda babka. Również życzę zdrowych i pogodnych świąt :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Baba jak malowana :) Wszystkiego dobrego na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ mnie korci taka gotowana baba. Do tego to rewelacyjne ciasto, jeśli ktoś nie ma piekarnika. I do tego stwarza wiele możliwości smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie próbowałam takiej babeczki. Wygląda idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności! Życzę Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. idealna babka :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)