Google+ Followers

12 kwietnia 2014

Babka marmurkowa

Kolejny nasz stary wypróbowany i klasyczny przepis.
Babka jest bardzo łatwa i smaczna, choć można ją jeszcze wzbogacić o rodzynki ( 50g)i migdały (30-40 g)
Ja jednak podaję przepis podstawowy.



składniki:
500g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub palmy
4 duże- 6 małych jaj
250g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka ( 250ml)
dodatkowo
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka
cukier puder do posypania.


Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam na sztywno ze szczypta soli i dzielę na dwie części.
Mąkę przesiewam z proszkiem przez sito.
Miękkie masło ucieram na puszysto, dodaję kolejno po jednym żółtku, cukier puder i waniliowy, sok z cytryny.
Stopniowo i na przemian dodaję mąkę i letnie mleko.
Masę dzielę na dwie części do jednej dodaję kakao rozpuszczone w w 2 łyżkach mleka.
Do obu części dodaję białka i delikatnie mieszam szpatułką.
Ciasto białe przelewam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Na górę wylewam ciemne ciasto- można lekko przeciągnąć patyczkiem, żeby zrobił nam się ładny wzorek:)
Ważne!! ciasto wylewam do 2/3 wysokości formy- ciasto mocno rośnie
Z tych proporcji u mnie wychodzi jedna większa babka widoczna na zdjęciach i jedna mniejsza ( niestety nie dotrwała do zdjęć:)
Babka piecze się w temperaturze około 160-170 stopni przez 45-60 minut do suchego patyczka, a czas zależy od wielkości formy
Gotową  babkę można polać polewą, nam jednak najbardziej smakuje zwykła posypana cukrem pudrem z wanilią
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie miłe komentarze:)

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę udanego wypoczynku:)

21 komentarzy:

  1. Śliczna:)a ja nie mam foremki na babki,buuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga ja często piekę ją też w zwykłej keksówce:)

      Usuń
  2. Renia...nie lubię tych co pieką takie śliczne babki :)))
    Śliczna ta Twoja babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś to nie ja- ona sama taka wyrasta:)

      Usuń
  3. Piękna baba Ci się upiekła. I taka dwukolorowa. Oj, zjadłabym teraz, zaraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu nic z tego poszła cała i musiałam upiec następną:)

      Usuń
  4. Babka na Wielkanoc to podstawa:) Podoba mi się Twoja wersja dwukolorowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczka bardzo ładna, ja robię 3 kolorową tzw. tulipan :)
    Zapraszam do mnie :)))) Pozdrawiam i Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też:) ale piekę w keksówce:)
      również życzę udanego wypoczynku

      Usuń
  6. Wow. wygląda naprawdę rewelacyjnie <3
    Zapraszam także do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

    OdpowiedzUsuń
  7. udała się, piękna wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to mój wypróbowany przepis i zawsze się udaje:)

      Usuń
  8. Klasyczny wypiek, ale jaki piękny! Cudnie wygląda ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W sobotę robiłam podobną i już wspomnienie po niej zostało. Twoja też na pewno szybko się rozeszła. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu w niedziele już nie było śladu:)

      Usuń
  10. Piękna babeczka :) bardzo lubimy takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)