Google+ Followers

1 kwietnia 2015

Babka z majonezem

Większość już pewnie ją zna, ja dzielę się przepisem wypróbowanym przeze mnie.
Babka jest puszysta i bardzo smaczna, a majonez nie wyczuwalny,
Dodałam do niej tylko skórkę, ale możecie dodać też bakalie, byle nie za dużo :)


Składniki:
 5 jaj M lub 4 L
4 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki)
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
 kilka kropli olejku cytrynowego

Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Powoli, ciągle ubijając dodaje cukier, cukier waniliowy i majonez


Teraz już działam ręcznie- stopniowo dodaje mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę i olejek cytrynowy.
Formę na babkę smaruje tłuszczem i wysypuje bułką tartą.


Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40- 45 minut do suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmuje i zostawiam do ostudzenia.
Zimną dekorujemy według uznania- cukrem pudrem lub tak jak ja gorzką i biała czekoladą.

 Smacznego!!

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam babkę z majonezem, piękna ci wyszła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu:)
      mój ślubny tez ją uwielbia, jeszcze tylko mlek do niej nic mu więcej nie trzeba:)

      Usuń
  2. Ogólnie to majonez przyprawia nas o mdłości i za nic nie przełkniemy sałatki z jego dodatkiem... Ale babka jest słodka, więc to co innego :P Twoja prezentuje się pysznie i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje:)
      niestety ja należę do tych osób które majonez kochają i mogą jeść łyżeczką:D

      Usuń
  3. Reniu, babka jak marzenie. Pięknie wyrośnięta i po prostu pyszna. Zostało, coś na święta? U mnie co upiekę to znika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu na święta będzie świeża- ta to już historia:)

      Usuń
  4. I to jest ten trik,,,że ludzie którzy nie lubią majonezu zjadają takie ciasta i są zachwyceni. Reniuś babeczka jak ta lala :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu dziękuję i z tym trikiem to święta racja:D

      Usuń
  5. Tak potwierdzam, babka z majonezem jest pyszna a majonezu nie czuć, bardzo ładna Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam ale nigdy nie próbowałam, wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w dużej mierze smak zależy od dodatków:)

      Usuń
  7. Ta babka jest naprawdę pyszna!!! I zawsze się udaje!! Polecam, bo sama również taką piekę :) Twoja wyszła perfekt!!! :) Wesołych Świąt Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko dziękuję bardzo i Tobie życze Wesołego Alleluja:)

      Usuń
  8. Przyjmij kochana najserdeczniejsze życzenia od nas. Wszystkiego dobrego, słońca i ciepła oraz radości wiele i rodzinnej atmosfery na te świeta :) A baba wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę w końcu taką upiec, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj przepis koniecznie, bo jest bardzo ciekawy, a efekt może zaskoczyć nie jednego:)

      Usuń
  10. Pysznie wyszła, bardzo ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze takiej nie jadłam, zawsze byłam ciekawa jak smakuje. Wyszła ci piękna jak malowana, przy okazji składam życzenia pogodnych, spokojnych i słonecznych świąt Wielkanocnych oraz smacznego jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze mnie intrygował ten majonez w babce, jeszcze jej nie piekłam ale chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)