30 czerwca 2019

Rolada warzywna z indykiem

Bardzo lubimy takie rolady- można zajadać solo, lub zamiast wędliny na kanapkach.
Tu dodatkowo jest dużo zieleniny, która nie będzie przeszkadzać dzieciom, ale podkręca mocno smak.
Koszt niewielki,  wykorzystałam promocje w sklepach a cukinia teraz kosztuje grosze,a już za kilka dni będę miała własną, prosto z ogrodu czyli ekologiczna :)
Cukinii nie obieramy, chyba że to duży i starszy okaz, wtedy trzeba również usunąć gniazda nasienne
Na blogu jest już inna rolada (klik) równie smaczna, ale ja można przygotowywać i zimie, a teraz nacieszmy się świeża cukinią:)
Polecam :)


Ciasto:
700g cukinii
5 jaj
2-3 łyżki mąki
100g sera  żółtego
2-3 łyżki posiekanego koperku
szczypta soli
1/2 płaskiej łyzeczki pieprzu ziołowego

Farsz
400g mielonego filetu z indyka
200g sera żółtego
1 cebula
pół łyzeczki przyprawy do indyka
zielenina- koperek,natka pietruszki,  kilka listków lubczyku
sól i pieprz do smaku
Olej do przesmażenia

Zaczynam od ciasta.
Cukinię ścieram na dużych oczkach, lekko sole i przekładam na durszlak
Przygotowuję dużą blachę piekarnikową- lekko smaruję ją łyżką oleju i wykładam papier- dzięki temu nie będzie się przesuwać, teraz smaruję papier, bo łatwiej odchodzi upieczony blat, ale nie jest to konieczne.
Koperek drobno siekam,ser ścieram na drobnych oczkach.
Ubijam jajka na puszysto, dodaje odciśniętą cukinię i resztę składników- mieszam i wylewam na blachę.
Ciasto podpiekam około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni- jajka mają się ściąć, ale ciągle być elastyczne

W tym czasie przesmażam cebulę na rumiano, dodaję mięsa i przesmażam tak, żeby się ścięło, ale nie wysuszyło.Odstawiam na bok.
Do farszu dodaję zieleninę i przyprawy- dokładnie mieszam.
Farsz rozkładam na podpieczony dół, ale tak by jeden bok został bez farszu.
Na górę rozsypuję ser- ten dla odmiany na całej blaszce- sklei ładnie roladę w całość.
Trzymając za jeden bok zwijam bardzo ciasno roladę. Najłatwiej jest gdy robią to dwie osoby jedna podnosi papier, druga oddziela ciasto od papieru i zwija.
Zawijam  w papier i wkładam ponownie do piekarnika na 15 minut ( temperatura 180stopni)  Upieczoną studzę w papierze, potem wkładam do lodówki na 12 godzin minimum








14 komentarzy:

  1. Czasem podają takie na weselach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra ta rolada, na pewno fajnie smakuje na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis Reniu. Już go zapisuję i chętnie taką roladę zrobię. Nie zawsze mam ochotę na wędlinę, a takie wyszukane przepisy na coś smacznego ni9ebanalnego zawsze cieszy podniebienie. Serdeczności dla Ciebie przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i zarówno brzmi i wygląda bardzo smakowicie. chyba się skuszę na wypróbowanie :) u nas też właśnie cukinia kosztuje totalne grosze, dlatego wcinam ją w ilościach zastraszających, głównie świeżą jak ogórek. ale taka rolada.. mmm, widać, że warta tej dłuższej chwili przygotowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny dodatek do obiadu i jako przystawka, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko bardzo fajna roladka. Na kanapki idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda. Chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. Chętnie bym zjadła ❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak tu nie lubić jak super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wygląda i też musi świetnie smakować. Wypróbuję jutro, mam gości to zaskoczę ich nowym daniem :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)