12 sierpnia 2013

Gofry na kefirze z grzybków tybetańskich

Pyszne, chrupiące i mało słodkie, dlatego możemy sobie pozwolić na porcję bitej śmietany i dodatkowo u mnie  mus gruszkowy.
Wykorzystałam kefir z grzybków tybetańskich o których więcej tutaj i tutaj, ale można użyć zwykłego.


Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki kefiru
1/4 szklanki mleka
6 łyżek oleju
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ( można mniej)

Jajko rozbijam i oddzielam żółtko  od białka.
Do kefiru dodaję mokre rzeczy- mleko, żółtko, olej i  dokładnie mieszamy.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Białko ubijamy na sztywno.
Do mieszanki z kefirem stopniowo dodajemy mąki i dokładnie  mieszamy
Na  samym końcu delikatnie dodaję białko.


Gorącą gofrownicę  smaruję olejem, nakładam porcje ciasta.
 Gofry pieką się  ok 2 minut i w tym czasie nie zaglądajm do środka.


 Po upieczeniu odkładam na siatkę jeden obok drugiego, nie jeden na drugim, takie ułożenie powoduje,że gofry robią się ciądnące i gumowate

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)