Wykorzystałam kefir z grzybków tybetańskich o których więcej tutaj i tutaj, ale można użyć zwykłego.
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki kefiru
1/4 szklanki mleka
6 łyżek oleju
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli ( można mniej)
Jajko rozbijam i oddzielam żółtko od białka.
Do kefiru dodaję mokre rzeczy- mleko, żółtko, olej i dokładnie mieszamy.
Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Białko ubijamy na sztywno.
Do mieszanki z kefirem stopniowo dodajemy mąki i dokładnie mieszamy
Na samym końcu delikatnie dodaję białko.
Gorącą gofrownicę smaruję olejem, nakładam porcje ciasta.
Gofry pieką się ok 2 minut i w tym czasie nie zaglądajm do środka.
Po upieczeniu odkładam na siatkę jeden obok drugiego, nie jeden na drugim, takie ułożenie powoduje,że gofry robią się ciądnące i gumowate
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)