Google+ Followers

11 sierpnia 2013

Rolada wieprzowa z morelami

 Pyszna soczysta i bardzo delikatna rolada z owocami



1200g łopatki
12 suszonych moreli
120g boczku wędzonego
2 duże serki topione po 100g każdy
cebula
2liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka maggi
1łyzka suszonego czosnku
1 duża łyżka majonezu

Morele zalewam ciepłą wodą lub sokiem jabłkowym i zostawiam na min 30 minut
Odkrawam skórę z boczku i zostawiam ją do sosu
Mięso  rozcinam tak,żeby powstał płat i nacieram pieprzem

Rozkładam plasterki boczku i przekrojone na pół morele
Zwijamy tak, by morele były w środku i  bardzo dokładnie spinamy lub związujemy roladę.


Lekko obsypujemy mąką i obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron.
Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy i serki ale bez majonezu!
Podlewamy wywarem i dusimy ok 1,5 godziny a w szybkowarze 45 min.
Studzimy mięso i wyjmujemy szpilki lub zdejmujemy sznurek.

Resztę miksujemy na sos, dodajemy majonez i ew jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Sos jak i rolada jest delikatny, śmietankowy w smaku.
Roladę najlepiej jest kroić po przestygnięciu

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)