15 sierpnia 2013

Bogracz z kotletów sojowych

 Bardzo lubię wykorzystywać kotlety sojowe do innych dań.
Jako tradycyjne schabowe mi nie smakują, ale jako np bogracz mogę jeść codziennie.


Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych
po 1/2 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
4 ziemniaki
cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 4 pomidory
łyżeczka kminku, papryki słodkiej, maggi
1/2 łyżeczki chili
sól pieprz do smaku

Kluseczki
220g mąki
3 łyżki oleju
1/4 szklanki wody

Kotlety gotujemy w wywarze lub w wodzie przez 3 minuty.
Odcedzamy ( wywar zostawiamy) i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na paski.
W tym czasie kroimy warzywa- ziemniaki i cebula w kosteczkę, a papryka w paseczki.


Jeżeli używamy pomidorów musimy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki,
Przygotowujemy kluseczki:
Zagniatamy mąkę z dodatkiem wody i oleju- ciasto est dość twarde, ale musimy  je dokładnie wyrobić na jednolite.
Dzielimy na 4 części, wałkujemy i kroimy na centymetrowe kawałki.


W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy kolejno paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy, przyprawy, podlewamy pozostawianym wywarem z kotletów i gotujemy 10 min. Dodajemy kluseczki i gotujemy jeszcze ok 10 min.
Doprawiamy jeszcze do smaku.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)