Google+ Followers

9 grudnia 2015

Smalczyk domowy do chleba - gotowany

mam nadzieję że tym przepisem was zaskoczę:D
to nasz "rodowy " przepis, jest w naszym domu odkąd pamiętam.
Bardzo go lubię i dlatego bardzo, bardzo rzadko przygotowuję - nie umiem sie mu oprzeć :D
pajda domowego, świeżego chleba, ten smalczyk i ogórek kiszony , mniammmmmmmmmmmmm
gdybym robiła go częściej byłabym szersza niż dłuższa:D
Czasami jednak dostaję słoiczek od Mamy, teraz słoiczek zaniosę ja.



Wiem, ze zaraz będzie narzekanie, że tłusto, niezdrowo itp ale wierzcie mi
pajda domowego chleba z takim smalcem jest o wiele zdrowsza od pieczywa z hipermarketów czy nawet z piekarni gdzie używa sie spulchniaczy, polepszaczy i nie wiadomo jeszcze co, z kupną nafaszerowaną chemią wędliną i do tego posmarowane utwardzaną margaryną- to dopiero jest niezdrowa kanapka, a jednak takie najczęściej jemy i serwujemy najbliższym.


Wspomniałam że będzie zaskoczenie- zapraszam do dalszej części przepisu :)

Składniki:

1,200kg świeżego boczku
4średnie-5 małych cebul
4-5 ząbki czosnku jw.
1,5 płaskiej łyżki soli ( można mniej i doprawić dopiero przed końcem)
płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
1 l wody

Tak, tak 1 cały litr wody :D
pamiętam jak dzwoniłam i pytałam czy oby na pewno ma tam być woda i mam go gotować?!

Boczek kroję w kostkę 1x1 cm.
Cebulę kroję w drobną  kosteczkę, a czosnek w plasterki.
W garnku o grubym dnie układam warstwami- boczek cebulę i czosnek przesypuje solą i pieprzem.
Całość zalewam wodą i stawiam na małym ogniu.
Gotuje przez 2,5 godziny.
Długo, ale trzeba gotować tak długo aż sos zgęstnieje tworząc naturalną galaretkę a kawałki mięsa będzie można rozsmarowywać na kanapce.


Gotowy przelewam do kamionkowego garnka i odstawiam do całkowitego wystudzenia, przed podaniem najlepiej włożyć do lodówki:)


Smacznego :)

29 komentarzy:

  1. Taki chleb ze smalcem i ogórkiem nam się kojarzy kiedy byłyśmy małe i babcia na szybko robiła nam takie kanapki aby każdy mógł wziąć swoją i biec na podwórze się dalej bawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Renia a niech sobie nadgorliwcy gadają, że niezdrowe. Ja też czasem robię i wcale się tego nie wypieram. Ci co mają największe ale wsuwają w tajemnicy śmieciowe jedzenie, a publicznie zgrywają się na wielkich fanów zdrowego żywienia.
    Pyszny smalczyk :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też czasami robię i jem bo bardzo lubię !!! Pycha z ogórkiem kiszonym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko jak sie je z umiarem i od czasu do czasu to nic nie zaszkodzi:D
      a z ogórkiem najlepsiejsze:D

      Usuń
  4. Robię domowy smalczyk ale rzadko, bo ile bym nie zrobiła to wszystko "wyjdzie". Nawet teraz mi się zamarzył. Ale przyznam się, że nie znałam takiego przepisu z dodaniem wody, w której się gotuje wszystko razem. Z pewnością jest pyszny i zdrowszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu to tak samo jak ja:D
      i na pewno inaczej smakuje:)

      Usuń
  5. Mój tata robi domowy smalec, pyszny, od czasu do czasu lubię zjeść kromkę świeżego chleba właśnie ze smalcem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś taki smalec był w każdym domu :)

      Usuń
  6. faktycznie, jestem zaskoczona tą woda, ale na pewno spróbyję bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pyszny smalczyk, mój tata uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no toś mnie zaskoczyła tym gotowaniem , chyba wypróbuję Twój przepis , przeciez od czasu do czasu mozna zjeśc zwłaszcza zimą :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można Agnieszko, a właściwie trzeba :)

      Usuń
  9. robimy , robimy i wpierdzielamy tylko nam się uszy trzęsą! ;-D
    ale woda....to w zasadzie taki gęsty rosół wychodzi....i ta galaretka....bajka.... ;-DDD
    następną razą tak właśnie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej galaretka Dorotko, ale jest mniam:D

      Usuń
  10. za młodu zjadałam się, aż mi się uszy trzęsły! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, że nie da się takiej pysznej kromeczki przeciągnąć z fotki na nasz talerz:)
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z tą wodą to faktycznie mnie zaskoczyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. witam, mam podgardle surowe, czy moge nim zastapic boczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam:)
      oczywiście, ze można, może będzie więcej tłuszczu, a mniej mięska, ale smakiem nie będzie sie różnił:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)