9 września 2018

Grzaniec ze śliwkami i z winem

Smakuje trochę tak jak grzaniec, choć alkohol całkowicie wyparowuje podczas gotowania.
Zimą cudownie rozgrzewa i przypomina o ciepłej i słonecznej jesieni.
Owoce można wykorzystać do ciasta lub zajadać ze smakiem :)
Jak widać ja ciągle w słoiczkach siedzę, ale nie potrafię odmówić jak ktoś mówi- "Bierz, bo wyrzucę"
Zrobiłam już  powidła te dla leniwych (klik),   ocet śliwkowy (klik) i nutelle śliwkową w identyczny sposób jak tą jeżynową tylko zmieniłam owoce
i mam nadzieję że na tym skończę zaprawianie , bo pokażę jeszcze słodkości z śliwkami, a co za dużo to niezdrowo, prawda?

Polecam:)
tylko opiszcie sobie dokładnie słoiczki- mój Zięć wylał jeden słoik, myśląc, że kompot sfermentował;D
Młody jest to i mu wybaczono;D
śliwki upychałam do 5 słoików (3/4 l), ale można dać mniej i zwiększyć ilość zalewy


Składniki:
3 kg śliwek
500g cukru
2 szklanki wody
2 szklanki wina czerwonego ( wytrawne lub półsłodkie)
1 łyżka mielonego cynamony
1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
po 2 goździki na słoik.


Śliwki myję, osuszam i wypestkuję.
Równomiernie rozkładam do słoików 3/4 l lub litrowych , tak do 3/4 wysokości słoików.
Wkładam po 2 goździki
Do garnka wlewam wino i wodę, dodaję cukier, imbir i cynamon, gotuję tak długo aż cukier się rozpuści i zniknie piana.

Gorącym syropem zalewam śliwki, zakręcam i od razu pasteryzuję przez 15 minut.
Słoiki ostrożnie wyciągam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.


8 komentarzy:

  1. Fajnie to wygląda ale niestety nie przepadam za grzańcami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi niesamowicie, chyba się do Ciebie wproszę na taki słoiczek :-) albo zrobię sobie podobny :-) Dzięki za przepis, wypróbuję :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takiego grzańca dałabym się namówić 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały na zimę do ciasteczek korzennych ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, widzę, że już się przygotowujesz do jesiennych chłodów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielka naklejka i nikt nie wyleje ;) Jest motywacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy śliwki ale za goździkami już nie przepadamy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Reniu dziękuję za miły komentarz na gotujmy.pl. Po przepisach poznałam, że to Ty 😊❤

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)