15 czerwca 2016

Sałatka z cieciorki, kurczaka i arbuza

Ta sałatka to moje wariacje na temat cieciorki, która za każdym razem mnie zaskakuje swoimi możliwościami i zmiennością smaku w zależności z czym się ją połączy lub jak przygotuje.
Pomysł na połączenie arbuza i kurczaka też już świtał od jakiegoś czasu, a teraz udało mi się zrealizować przepis.
Sałatka wszystkim bardzo smakowała, a usłyszeć z ust dziecka -
"pycha, rób częściej, albo nie- naucz mnie ją robić"
to miód na moje serducho :D
 


Od razu piszę sałatka jest raczej z tych łagodnych, bo takie najbardziej lubimy, ale  można dodać do niej więcej ostrej papryki  czy nieco więcej pieprzu.
Polecam :)

składniki:
1 pojedynczy filet  kurczaka
1/2  puszki cieciorki gotowanej na parze "Bonduelle"
1/4 puszki kukurydzy "Bonduelle"
300 g arbuza- obranego i pozbawionego pestek
1/2 kapusty lodowej
2łyżki posiekanej natki pietruszki
garść orzechów włoskich

Marynata:
1 łyżka ostrej musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki papryki ostrej wędzonej

Dressing

4-5  łyżek oleju z orzecha włoskiego
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki wody mineralnej
łyżeczka ostrej musztardy
0,5 łyżeczki tymianku suszonego
0,5 łyżeczki oregano suszonego
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego




Sałatkę zaczynam przygotowywać od marynaty.
Składniki mieszam w mineczce i dodaję do niej filet umyty, osuszony i pokrojony w kostkę  około1,5x 1,5 cm- dokładnie mieszam.
Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie przekładam na rozgrzaną patelnie i przesmażam przez około 5-7 minut, przekładam na talerz.
W pozostałej marynacie podsmażam cieciorkę- tak około 5 minut.
Kurczaka i cieciorkę studzę.
Zioła rozcieram w dłoniach.
Wszystkie składniki wkładam/wlewam do słoiczka, zamykam i potrząsam do połączenia sosu.


Arbuza kroję w kosteczkę, kapustę w paseczki, a orzechy nieco rozdrabniam.

Reszta zależy od sposobu podania.
Można ją ułożyć warstwowo lub wszystkie składniki połączyć, potem już tylko polać dressingiem i odstawić do lodówki do schłodzenia, taka lekko przegryziona jest najlepsza :)

przepis dodaje do akcji na  http://warzywneinspiracje.pl/


W parze z sałatką















Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. Ciekawa marynata i do tego ten arbuz :D Intrygujące połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie arbuz- ja kocham, a moja mała wręcz przeciwnie, ale w pierwszej chwili myślała że to pomidor a potem juz zajadała aż sie uszy trzęsły :D

      Usuń
  2. O matko, ale zgłodniałam:) Bardzo ciekawie brzmi, jeszcze lepiej wygląda, a jak smakuje to sprawdzę osobiście, obiecuję:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Reniu mam wielką ochotę naa coś takiego ale pracy zbyt duzo. Oj znowu żal , dlaczego tak daleko mam do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba zrobić ,uwielbiam cieciorkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to pokazałaś Reniu co dobre. Ja też lubię cieciorkę, ale pomysł, żeby ją wmieszać w takie towarzystwo jest fantastyczny. Arbuz, i ta marynata... muszę spróbować :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Arbuz i cieciorka bardzo ciekawa kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OoooooWoce i kurczaczek jak ja lubię taki zestaw. Cudo :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  8. Arbuzem w sałatce mnie zaskoczyłaś. Jestem taka ciekawa, że gdyby nie brak cieciorki w domu, przystąpiłabym do jej wykonania natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połączenie z arbuzem, w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem jakim cudem mogłam przegapić u Ciebie taki przepis :D
    Super połączenia :) Jestem mega ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)