11 maja 2016

Syrop miętowy

znacie?
My testujemy go od roku i powiem szczerze że ciągłe jestem nim zachwycona
Od razu piszę, najlepsza mięta to ta z ogródka, taka sklepowa ma słabszy smak i pewnie by trzeba było jej więcej dodać, a i tak nie jestem przekonana czy efekt końcowy byłby podobny.

Syrop na pewno sprawdzi sie w lecie,  dodany do wody będzie świetnie nas orzeźwiał.
Można dodawać go też do ciepłej herbaty, drinków czy koktajli.
W każdej wersji się świetnie sprawdzi, a pracy przy nim niewiele.


Mała, ale bardzo ważna uwaga - syropu sie nie pasteryzuje, dlatego trzeba bardzo dokładnie umyć butelki czy słoiczki, a potem je wygotować lub wyparzyć w piekarniku, tak samo postępujemy z zakrętkami.
W tak przygotowany jesienią sposób syrop przetrzymał zimę.

Polecam:)

Składniki:

2 litry wody
1 kg cukru
20g kwasku cytrynowego
30 gałązek mięty


Wodę zagotowuję razem z cukrem, na końcu dodaję kwasek cytrynowy.
Do wrzącego syropu wkładam umytą  i osuszoną miętę, nie zagotowuje!
Odstawiam na 24 godziny.

Po upływie doby całość odcedzam, zagotowuję i gorące rozlewam do butelek lub słoiczków.
Zakręcam i odwracam do góry dnem.
Buteleczki przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystudzenia.


Buteleczki jak moje na zdjęciu przechowuje w lodówce i zużywam do tygodnia, reszta leci do spiżarni:)

25 komentarzy:

  1. Robiłem kiedyś podobny, był wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i robię zawsze w sezonie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A dla mnie zrobiłaś? Bo ja ostatnio nie mam czasu na nic. :( Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu to dopiero pierwsza partia, ale jak co to wyślę:D

      Usuń
  4. Mała uwaga, kwasek cytrynowy to sama chemia, żadne to orzeźwienie, nie polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam :)
      Zawsze można zamienić na cytrynę, tylko nie dam gwarancji że syrop przezimuje.
      Po za tym drogo Anonimie za chwile będziesz sie zajadał pyszną, pomarańczową marchewką pełną ołowiu, czy chlebusiem z spulchniaczami, czy inne produkty z polepszaczami smaku- gdzie teraz nie ma chemii??
      A tak na marginesie to szkoda, że nie masz odwagi podpisać sie choćby imieniem, wpadając w "gości" wypada sie choć przedstawić
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Znam uwielbiam i robię go gdy tylko znajdę miętę

    OdpowiedzUsuń
  6. Monika bardzo lubi herbatę miętową wymieszaną wraz z herbatą czerwoną :) U nas taki syrop chyba nie znalazł zastosowania, bo raczej aż tak nikt za miętą nie przepada :D

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie taki syrop by się sprawdził :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra, zapisuję w ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  9. To fajnie ,że dałaś ten blog.Spróbuję ten syrop zrobić z mięty akurat mam na działce.Suszone mam dość sporo to resztę wykorzystam na syrop.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatka syrop zrobiłam jest pyszny.Bratowa wzięła przepis i tez będzie robić. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. bardzo sie cieszę:)
      ja też go robię na okrągło, bo znika bardzo szybko:)

      Usuń
  10. Kurcze, chyba i ja spróbuję zrobić taki pyszny syrop
    Tylko muszę się popytać znajomych, kto tu ma miete w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie:)
      ja juz robię 3 raz i wciąż znika w strasznym tempie

      Usuń
  11. Lubię mięte, muszę wypróbować! Udanego weekendu życzę!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam i ja chętnie zapiszę sobie ten przepis,co do cytryny to myślę że by się sprawdziło,w zeszłym roku robiłam syrop z lawendy z cytryną,co prawda 1kg cukru na 1l wody,ale do tej pory się trzyma,więc może i w mięcie się uda tak samo.
    Teraz tylko muszę poczekać aż moja mięta wzrośnie,bo mi teściówka wyrwała myśląc że to zielsko :D
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze że mięta rośnie jak chwast to i pewnie szybko odrośnie :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Jakos nie wiedziałam, że prowadzisz bloga kulinarnego, teraz będę częściej tutaj zaglądała po przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam miętę. Muszę zrobić. Zrobiłam podobnie z kwiatami czarnego bzu. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)