znacie?
My testujemy go od roku i powiem szczerze że ciągłe jestem nim zachwycona
Od razu piszę, najlepsza mięta to ta z ogródka, taka sklepowa ma słabszy smak i pewnie by trzeba było jej więcej dodać, a i tak nie jestem przekonana czy efekt końcowy byłby podobny.
Syrop na pewno sprawdzi sie w lecie, dodany do wody będzie świetnie nas orzeźwiał.
Można dodawać go też do ciepłej herbaty, drinków czy koktajli.
W każdej wersji się świetnie sprawdzi, a pracy przy nim niewiele.
Mała, ale bardzo ważna uwaga - syropu sie nie pasteryzuje, dlatego trzeba bardzo dokładnie umyć butelki czy słoiczki, a potem je wygotować lub wyparzyć w piekarniku, tak samo postępujemy z zakrętkami.
W tak przygotowany jesienią sposób syrop przetrzymał zimę.
Polecam:)
Składniki:
2 litry wody
1 kg cukru
20g kwasku cytrynowego
30 gałązek mięty
Wodę zagotowuję razem z cukrem, na końcu dodaję kwasek cytrynowy.
Do wrzącego syropu wkładam umytą i osuszoną miętę, nie zagotowuje!
Odstawiam na 24 godziny.
Po upływie doby całość odcedzam, zagotowuję i gorące rozlewam do butelek lub słoiczków.
Zakręcam i odwracam do góry dnem.
Buteleczki przykrywam kocem i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
Buteleczki jak moje na zdjęciu przechowuje w lodówce i zużywam do tygodnia, reszta leci do spiżarni:)
Robiłem kiedyś podobny, był wyśmienity :D
OdpowiedzUsuńzgadzam sie :)
UsuńUwielbiam i robię zawsze w sezonie :-)
OdpowiedzUsuńTo będzie nas więcej :)
UsuńA dla mnie zrobiłaś? Bo ja ostatnio nie mam czasu na nic. :( Buziole
OdpowiedzUsuńEluniu to dopiero pierwsza partia, ale jak co to wyślę:D
UsuńMała uwaga, kwasek cytrynowy to sama chemia, żadne to orzeźwienie, nie polecam!
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam :)
UsuńZawsze można zamienić na cytrynę, tylko nie dam gwarancji że syrop przezimuje.
Po za tym drogo Anonimie za chwile będziesz sie zajadał pyszną, pomarańczową marchewką pełną ołowiu, czy chlebusiem z spulchniaczami, czy inne produkty z polepszaczami smaku- gdzie teraz nie ma chemii??
A tak na marginesie to szkoda, że nie masz odwagi podpisać sie choćby imieniem, wpadając w "gości" wypada sie choć przedstawić
Pozdrawiam
Znam uwielbiam i robię go gdy tylko znajdę miętę
OdpowiedzUsuńMonika bardzo lubi herbatę miętową wymieszaną wraz z herbatą czerwoną :) U nas taki syrop chyba nie znalazł zastosowania, bo raczej aż tak nikt za miętą nie przepada :D
OdpowiedzUsuńU mnie taki syrop by się sprawdził :))
OdpowiedzUsuńEkstra, zapisuję w ulubionych.
OdpowiedzUsuńA to ciekawostka!
OdpowiedzUsuńTo fajnie ,że dałaś ten blog.Spróbuję ten syrop zrobić z mięty akurat mam na działce.Suszone mam dość sporo to resztę wykorzystam na syrop.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRenatka syrop zrobiłam jest pyszny.Bratowa wzięła przepis i tez będzie robić. Pozdrawiam serdecznie.
Usuńbardzo sie cieszę:)
Usuńja też go robię na okrągło, bo znika bardzo szybko:)
i ja go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKurcze, chyba i ja spróbuję zrobić taki pyszny syrop
OdpowiedzUsuńTylko muszę się popytać znajomych, kto tu ma miete w ogrodzie :)
koniecznie:)
Usuńja juz robię 3 raz i wciąż znika w strasznym tempie
Lubię mięte, muszę wypróbować! Udanego weekendu życzę!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Witam i ja chętnie zapiszę sobie ten przepis,co do cytryny to myślę że by się sprawdziło,w zeszłym roku robiłam syrop z lawendy z cytryną,co prawda 1kg cukru na 1l wody,ale do tej pory się trzyma,więc może i w mięcie się uda tak samo.
OdpowiedzUsuńTeraz tylko muszę poczekać aż moja mięta wzrośnie,bo mi teściówka wyrwała myśląc że to zielsko :D
Pozdrawiam cieplutko :)
dobrze że mięta rośnie jak chwast to i pewnie szybko odrośnie :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Jakos nie wiedziałam, że prowadzisz bloga kulinarnego, teraz będę częściej tutaj zaglądała po przepisy:)
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie :D
UsuńMam miętę. Muszę zrobić. Zrobiłam podobnie z kwiatami czarnego bzu. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń