Google+ Followers

6 grudnia 2014

Rurki z bitą śmietaną

Święta tuż tuż i czas pomyśleć o świątecznych wypiekach.
U nas najszybciej, obok oczywiście sernika i makowca znikają  ciasteczka.
Kilka przepisów znajdziecie już na blogu- tutaj  migdałowe, orzechowe, pomarańczowe i kakaowe.
Dzisiaj również klasyczne, ale rurki z bitą śmietaną, choć można je nadziać ulubionym kremem.
Trzeba jednak pamiętać, że to ciasto musi być bardzo zimne, odpoczęło w lodówce minimum 1 godzinę i  przygotowujemy bardzo szybko, żeby się  nie nabrało temperatury otoczenia czy rąk.
Ciasto wtedy zaczyna nam spływać z foremek i najlepiej jest przygotowywać rurki na cztery ręce lub jak kto woli przez dwie osoby - jedna wałkuje, kroi i zwija, druga smaruje żółtkiem i obtacza w cukrze.
Ten ostatni etap można ominąć, a gotowe rurki oprószyć tylko cukrem pudrem:)




Składniki na 22 rurki
1 1/2 szklanki mąki
75g masła ( koniecznie)
1 duże lub 2 małe jajka
5-4 łyżki śmietany ( odpowiednio do jaj)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
1 żółtko
cukier trzcinowy

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
Dodaje pokrojone w kosteczkę, zimne masło i siekam na bardzo drobne kawałki nożem.
Robię kopczyk z dziurką w środku, dodaje jajko ( jajka) i śmietanę.
Pomagając sobie na początku nożem, potem już ręcznie szybko, ale bardzo dokładnie zagniatam kruche ciasto.
Ciasto wkładam do woreczki i do lodówki na minimum 1 godzinę.
Stolnicę lekko posypuje mąką.

Następnie ciasto dzielę na dwie części i wałkuję na grubość 2 mm i kroimy na paseczki o szerokości 1-1,5 centymetra.

Zawijam na foremki do rurek, lekko wysmarowane tłuszczem, zaczynając od węższej strony i kończąc około 1 cm końca- inaczej źle się ściąga z foremki gotowe rurki.
Nawinięte ciasto smaruje rozbełtanym żółtkiem i obtaczam w cukrze trzcinowym.
Układam na blasze na płasko, inaczej cała rurka  spłynie :) zostawiając pomiędzy trochę miejsca, ciasteczka lekko rosną
Rurki pieką się w temperaturze 200 st C na złoty kolor- około 15 minut.
Ciasteczka ściągam gdy są jeszcze ciepłe, zimne mogą się nam połamać,
Smacznego:)


53 komentarze:

  1. O matko jak ja dawno nie robiłam rurek. Sliczności :) miłego wieczoru buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu tobie również miłego wieczorku:D

      Usuń
  2. Pyszne ,dobrze ,że upiekłam ciasto ,bo uwielbiam te rureczki i musiałabym wracać do kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze że ja też upiekłam ciasto, bo same rureczki znikły nawet nie wiem kiedy:D

      Usuń
  3. Wszystkie bym zjadła ,do ostatniego okruszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam rurek Wydaje mi sie to trudne:) Ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i popruszyło ślicznymi śnieżynkami:)

      Usuń
    2. Kaziu rurki nie są trudne tylko trochę czasu przy nich schodzi:)

      Usuń
  5. Wypasione rurki! Grube, pełne śmietany - mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. i też tak smakują- przynajmniej nam:D

      Usuń
  7. Mniam uwielbiam takie rurki, mam takie foremki i wyobraź sobie, że jeszcze ich nie użyłam, a leżą już ponad dwa miesiące w szafce. Czas najwyższy to zmienić. Pyszności Renatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko co się odwlecze to....... moje wykorzystuje raz- dwa razy do roku:)

      Usuń
  8. Reniu, za rurki dam się pokroić :)) Uwielbiam. I co ja teraz zrobię o tej porze? Bez rurek? Samka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu też tak często mam jak późno wchodzę na blogi:D

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. tak, dlatego najczęściej są na weselnych stołach:)

      Usuń
  10. mmniam! wiesz co lubią czytelnicy <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Często widuję takie w cukierniach...Wyglądają uroczo :)
    Ja robiłam z masą budyniową i były pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasami robię z karpatkową czyli też budyniową, ale zdecydowanie wolimy ze śmietaną:)

      Usuń
  12. Nie odmówię degustacji :D pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te domowe rurki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie robiłam takich rurek, ale kuszą, oj kuszą...

    OdpowiedzUsuń
  15. Kusząca propozycja, może zrobię na Sylwestra :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ulubione smaki dzieciństwa. Sama bym zjadła kilka, bo na jednej bym nie przestała.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie słodkie rureczki :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne :) I to właśnie ten cukier dodaje im uroku, także jak nic trzeba znaleźć kogoś do pomocy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie z cukrem i z dziećmi do pomocy:)

      Usuń
  19. wow jakie piękne, o smaku już nie wspomnę, porywam choć jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne, aż oczu nie mogę oderwać :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Obłędne rurki! Nic tylko jeść, choć trochę w sumie szkoda, bo takie ładne :D

    OdpowiedzUsuń
  22. zawsze można dorobić następną partię:D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)