10 kwietnia 2016

Pomarańczowa chmurka z orzechami

Lekkie ciacho orzechowo pomarańczowe, ulubione przez dzieci :)
Jak nazwa wskazuje lekkie i delikatne z lekką kwasowością i smakiem pomarańczy.
Obie masy są mało słodkie, a pierwszą wręcz można dosłodzić lub użyć budyniów z cukrem, ale według mnie na lato takie będzie najlepsze.

Mimo wszystko pracy nie jest tak dużo , a jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie mas, potem  można już się delektować do woli:)



Składniki:

Ciasto orzechowe - blaszka 24x37 cm
5 jaj
3 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można dodać rzepakowy)
1 szklanka mąki pszennej
140 g zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
3 szklanki soku pomarańczowego
200 g masła ( koniecznie)

Pianka
2 galaretki pomarańczowe
300 ml śmietany kremówki


Ciasto
Przygotowuje tak samo jak biszkopt.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, porcjami dodaję cukier i ubijam  przez chwilę aż cukier się rozpuści.
Zmniejszam obroty robota i do białek dodaję kolejno żółtka.


Teraz już odstawiam robot i dalej działam  ręcznie.
Dodaję  stopniowo i kolejno przesianą mąkę z proszkiem, orzechy i olej- bardzo delikatnie mieszam.
Gotowe ciasto przekładam na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na około 30-35 minut ( sprawdzam patyczkiem)

Ciasto studzę i przekrawam na dwa ( wychodzą cienkie) blaty


Masa
Przygotowuję budyń tak samo jak na opakowaniu tyle że zamiast wody używam mniejszej ilości soku pomarańczowego:
z soku odlewam pół szklanki i rozpuszczam w nim oba budynie,
resztę soku zagotowuję, dodaję rozpuszczony budyń - gotuję przez minutę.


Wyłączam ogień i do gorącego budyniu wkrawam masło i dodaję galaretkę- mieszam do połączenia i rozpuszczenia żelatyny- całość studzę.

Letnią masę wylewam na dolny blat ciasta, przykrywam drugim i odstawiam do stężenia ( lodówka około 1 godziny)

Na górę przygotowuję piankę.

Rozpuszczamy obie galaretki w 600ml wrzątku, studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno i do ubitej wlewam cienkim strumieniem tężejąca już galaretkę.
Masę przekładam na ciasto wyrównuję i wkładam do lodówki  na całą noc

Dekorujemy według uznania

Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszne ciacho, uwielbiam takie pomarańczowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciasto. To moje smaki. I jak ładnie wygląda. Reniu, ja mam teraz remont w domu i zamknięty dostęp min. do kuchni. Nie dość, że nie mogę upiec dla siebie to nie mogę nic zrobić żeby pokazać w poście. Jak mi tego brak. Więc, jeśli pozwolisz poczęstuję się u Ciebie tym pysznym kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu to ja Ci bardzo współczuje,ale po remoncie jak ślicznie będziesz miała w domku :)
      a ciachem proszę częstuj się:)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Smaczna chmurka :)
    Ciasto z pomarańczami bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, tym bardziej jeżeli jest to lekkie ciacho jak to:)

      Usuń
  4. Łał....Renia jakie to cudne, aż mi dech zaparło. Jaka ta pomarańczka na wierzchu urocza jak słonko na niebie. Buziole udanego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo u nas leje trzeci dzień to musiałam się posiłkować:D
      buziaki:)

      Usuń
  5. pięknie się prezentuje :) aż kusi.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejej, aż ślinka cieknie:) Wygląda perfekcyjnie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna chmurka, rzeczywiście wygląda bardzo lekko :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW!!! Renia, widok zapiera dech w piersi, aż szkoda konsumować, ale z drugiej strony, szkoda wyrzucić, więc porywam pyszny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pięknie wygląda to ciasto ja nie wiem czy dała bym je rade zrobić w biszkoptach jestem słaba

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ cudeńko!:) Koniecznie trzeba wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Samo ciasto ze zmielonych orzechów jest pyszne! Wiemy, bo siostra robi podobne i zawsze sępimy nad nią, że ma nam odkładać jak jej jakieś skrawki zostaną podczas robienia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Co za połączenie. Zjadłabym, aż zabrakłoby mi uszów do trzęsienia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie wygląda, a czytając listę składników można od razu się zakochać (jeszcze przed spróbowaniem)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda jak z najlepszej cukierni - zawodowo!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)