Jak nazwa wskazuje lekkie i delikatne z lekką kwasowością i smakiem pomarańczy.
Obie masy są mało słodkie, a pierwszą wręcz można dosłodzić lub użyć budyniów z cukrem, ale według mnie na lato takie będzie najlepsze.
Mimo wszystko pracy nie jest tak dużo , a jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie mas, potem można już się delektować do woli:)
Składniki:
Ciasto orzechowe - blaszka 24x37 cm
5 jaj
3 łyżki oleju z orzechów włoskich ( można dodać rzepakowy)
1 szklanka mąki pszennej
140 g zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
3 szklanki soku pomarańczowego
200 g masła ( koniecznie)
Pianka
2 galaretki pomarańczowe
300 ml śmietany kremówki
Ciasto
Przygotowuje tak samo jak biszkopt.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, porcjami dodaję cukier i ubijam przez chwilę aż cukier się rozpuści.
Zmniejszam obroty robota i do białek dodaję kolejno żółtka.
Teraz już odstawiam robot i dalej działam ręcznie.
Dodaję stopniowo i kolejno przesianą mąkę z proszkiem, orzechy i olej- bardzo delikatnie mieszam.
Gotowe ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na około 30-35 minut ( sprawdzam patyczkiem)
Ciasto studzę i przekrawam na dwa ( wychodzą cienkie) blaty
Masa
Przygotowuję budyń tak samo jak na opakowaniu tyle że zamiast wody używam mniejszej ilości soku pomarańczowego:
z soku odlewam pół szklanki i rozpuszczam w nim oba budynie,
resztę soku zagotowuję, dodaję rozpuszczony budyń - gotuję przez minutę.
Wyłączam ogień i do gorącego budyniu wkrawam masło i dodaję galaretkę- mieszam do połączenia i rozpuszczenia żelatyny- całość studzę.
Letnią masę wylewam na dolny blat ciasta, przykrywam drugim i odstawiam do stężenia ( lodówka około 1 godziny)
Na górę przygotowuję piankę.
Rozpuszczamy obie galaretki w 600ml wrzątku, studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno i do ubitej wlewam cienkim strumieniem tężejąca już galaretkę.
Masę przekładam na ciasto wyrównuję i wkładam do lodówki na całą noc
Dekorujemy według uznania
Smacznego:)
Ale super ciacho,och.
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńWygląda przepysznie)))
OdpowiedzUsuńnam smakuje:)
Usuńdziekuję
Mniam jakie pyszne ciacho, uwielbiam takie pomarańczowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńja też:)
UsuńFantastyczne ciasto. To moje smaki. I jak ładnie wygląda. Reniu, ja mam teraz remont w domu i zamknięty dostęp min. do kuchni. Nie dość, że nie mogę upiec dla siebie to nie mogę nic zrobić żeby pokazać w poście. Jak mi tego brak. Więc, jeśli pozwolisz poczęstuję się u Ciebie tym pysznym kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńKrysiu to ja Ci bardzo współczuje,ale po remoncie jak ślicznie będziesz miała w domku :)
Usuńa ciachem proszę częstuj się:)
pozdrawiam serdecznie
Smaczna chmurka :)
OdpowiedzUsuńCiasto z pomarańczami bardzo lubię.
ja też, tym bardziej jeżeli jest to lekkie ciacho jak to:)
UsuńŁał....Renia jakie to cudne, aż mi dech zaparło. Jaka ta pomarańczka na wierzchu urocza jak słonko na niebie. Buziole udanego tygodnia.
OdpowiedzUsuńbo u nas leje trzeci dzień to musiałam się posiłkować:D
Usuńbuziaki:)
pięknie się prezentuje :) aż kusi.. :)
OdpowiedzUsuńmoże skusi?
Usuńdzięki:)
Wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńJejej, aż ślinka cieknie:) Wygląda perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo apetyczna chmurka, rzeczywiście wygląda bardzo lekko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
WOW!!! Renia, widok zapiera dech w piersi, aż szkoda konsumować, ale z drugiej strony, szkoda wyrzucić, więc porywam pyszny kawałek :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda to ciasto ja nie wiem czy dała bym je rade zrobić w biszkoptach jestem słaba
OdpowiedzUsuńAleż cudeńko!:) Koniecznie trzeba wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńSamo ciasto ze zmielonych orzechów jest pyszne! Wiemy, bo siostra robi podobne i zawsze sępimy nad nią, że ma nam odkładać jak jej jakieś skrawki zostaną podczas robienia :D
OdpowiedzUsuńMniammm cudownie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńCo za połączenie. Zjadłabym, aż zabrakłoby mi uszów do trzęsienia!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, a czytając listę składników można od razu się zakochać (jeszcze przed spróbowaniem)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej cukierni - zawodowo!
OdpowiedzUsuń