Google+ Followers

6 maja 2014

Zupa krem z pietruszki z pulpecikami

Zazwyczaj gotuję rosół drobiowy- taki najbardziej lubimy i drób jest zdecydowanie tańszy od wołowiny.
Dzisiaj podam jeden z wariantów wykorzystania reszty rosołu i mięsa gotowanego.





Potrzebne nam będą:

Krem z pietruszki:

1litr rosołu drobiowego ( można też użyć rosołków)
2 duże lub 3 mniejsze korzenie pietruszki
1/2 l mleka ( u mnie 2%)
łyżka dobrego chrzanu
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Pulpeciki

1 ugotowane udko
1/2 cebuli
1 małe jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mąka do oprószenia
sól i pieprz do smaku

Pietruszkę obieram i kroje w kostkę ( im mniejsza tym krócej będzie się gotować) zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną blenduję, wlewam do rosołu, dodaję chrzan i podgrzewam do zagotowania.
W tym momencie lubią się utworzyć kłaczki- tak jakby zupa się zważyła- wystarczy jeszcze raz całość zmiksować.

Pulpeciki:
Cebulę kroję w kostkę, szklę na rumiano i razem z mięsem mielę w maszynce do mięsa.
Do masy dodaję jajko, posiekaną pietruszkę i doprawiam.
Dokładnie wyrabiam i formuję małe pulpeciki-wielkość orzecha włoskiego.
Każdy pulpecik oprószam mąką i wkładam do gorącej zupy- całość gotuję jeszcze 2-3 minuty.
Smacznego:)

45 komentarzy:

  1. Wierzę, że ta zupa jest pyszna, bo sama kiedyś ugotowałam podobną. Taka niepozorna pietruszka, a tyle w niej smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie:) w mieszankach gubi się jej smak, dopiero solo pokazuje na co ją stać:)

      Usuń
  2. choć nie specjalnie przepadam za pietruszką,to na tą zupę z pewnością bym się skusiła, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na pierwsze danie obiadowe :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu, przyznam się, że kiedy przeczytałam tytuł posta, pomyślałam, że zrobiłaś krem z zielonej pietruszki, podobnie jak ja zrobiłam i chciałam doczytać co jeszcze nowego dodałaś. A tu niespodzianka zupa krem z korzenia pietruszki :) Fantastyczny przepis. Muszę się za niego zabrać, bo mi się podoba zwłaszcza z dodatkiem chrzanu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wiem o którą zupkę Ci chodzi- mam ją na liście do wypróbowania, ale czekam aż będę miała swoją natkę:)

      Usuń
  5. koniecznie muszę spróbować! pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. dodatek chrzanu trochę niepokoi ponieważ w ten sposób jeszcze nie jadłem czyli.....trzeba wypróbować przepis :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niepokoi ale w tym dobrym znaczeniu:) a przepis polecam i czekam na opinię:)

      Usuń
    2. Jasne że tak :) - niepokój ponieważ jeszcze z chrzanem nie robiłem - co za życiowe przeoczenie :)

      Usuń
  7. mmm... cudo! Zupy krem-mniam! a z puplecikami mnie kusi już któryś raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo pulpeciki to najlepszy dodatek do kremów:)

      Usuń
  8. Oooo moja kolacja, nawet tak później sobie nie odmówię. :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a częstuj się:) miłego dnia Eluś:)

      Usuń
  9. Bardzo smakowita zupa.Dawno nie robiłem takiej zupy.Z tymi pulpecikami super.

    OdpowiedzUsuń
  10. ---------/ *SERDECZNIE!
    ------------- ///***WITAM
    ----------( | (.) (.)DZIEŃ!
    -------o00o--(_)--o00o DOBRY!
    ♥♥¸.•*´•♥*♥•`*•.¸♥♥

    Smaczna zupa jak widać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam opory przed ugotowaniem tej zupy, ale widzę same pozytywne komentarze:) Chyba przyszedł czas bym i ja spróbowała taki wariant obiadowy. Przyznaję , że kusi swym wyglądem i do tego jeszcze te pulpeciki, mmmmmmm :) Pozdrawiam Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko zupka jest pyszna a smak pietruszki po ugotowaniu w mleku jest łagodny:)
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  12. Ja często robię sos pietruszkowy, więc może odważę się spróbować i tej zupki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos pietruszkowy też robię i też nam bardzo smakuje:)

      Usuń
  13. Bardzo fajna taka zupa krem i na bogato, bo z pulpecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się takie połączenie. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - ten krem to też alternatywa dla rosołu czy barszczu na proszony czy świąteczny obiad:)

      Usuń
  15. uwielbiam zupy kremy , pietruszkowego jeszcze nie jadłam :)
    Zapraszam do mnie w odwiedziny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jadłam pietruszkowego kremu, ale bardzo mnie zaciekawił smak tej zupy, z dodatkiem chrzanu może być pysznie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam taka wersja bardzo smakuje- zwłaszcza że lubimy chrzan:)

      Usuń
  17. Przepis, który muszę koniecznie wypróbować, zupa wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, a zupkę polecam:) miłego dnia

      Usuń
  18. Ja też najbardziej lubię drobiowy :) pozdrowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyśmienita zupka, nie robiłam jeszcze z chrzanem takiego kremu. Pulpeciki fajnie pasują :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpety są najlepsze, ale można też zrobić zwykłe grzanki:)

      Usuń
  20. Mogę prosic o miseczkę ? Z zawartością oczywiście

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)