Google+ Followers

4 maja 2014

Torcik z musem truskawkowym i mniszkiem

Tytuł troszkę przekłamany, bo dodałam mniszka ale w postaci miodku( jak zrobić pokazałam tutaj, a że jeszcze się pokazuje, to może zachęcę kogoś do przygotowania kilku partii:)
Potrzebne będą dwie tortownice- 21 i 27 cm średnicy





Składniki:
Ciasto kakaowe:
4 większe jajka
140 g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
190 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Mus truskawkowy

500g truskawek
3 łyżki miodku z mniszka ( można dodać zwykły lub cukier do smaku)
sok  z 1/2 małej cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Masa jogurtowa

940g jogurtu naturalnego
4 kopiate łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mleka
tabliczka białej czekolady
3 łyżki miodku z mniszka

Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu truskawkowego
truskawki do dekoracji
kakao

Ciasto:
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
Oddzielam białka od żółtek, mąkę łączę z proszkiem i kakao- przesiewam.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier i  chwilę jeszcze ucieram na wysokich obrotach.
Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku, ucieram.
Teraz już wyłączam mikser i stopniowo dodaję mąkę i mieszam  szpatułką lub dużą drewnianą łyżką.
Ciasto przelewam do dużej tortownicy, i piekę w temp 175-180 st przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)
Studzę, ściągam papier do pieczenia i tą stronę uważam jako górę ciasta ( obracam ciasto )
Smaruję cienko dżemem, szczególnie dokładnie przy brzegach

Mus truskawkowy:
Mniejszą tortownicę wykładam folią spożywczą.
Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki.
Zalewam w garnku szklanką wody i gotuję przez 20 minut- studzę.
Jeżeli będziecie używać cukru to można go dodać do gotowania.
Żelatynę zalewam 1/4 wody i odstawiam do napęcznienia- zagotowuję i studzę.
Truskawki miksuję, dodaję  miód, sok z cytryny i żelatynę.
Przelewam do tortownicy i wstawiam do lodówki na minimum 2 h.
Można też przygotować go dzień wcześniej.


Masa jogurtowa.

Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, zalewam mlekiem i ciągle mieszając podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę zalewam 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiam do napęcznienia i po tym czasie zagotowuję.
Żelatynę przelewam do rozpuszczonej czekolady i odstawiam do ostudzenia.
Zimne jogurty ubijam na najwyższych obrotach, aż się spienią, dodaję miodek i zimną czekoladę z mlekiem i żelatyną- razem ubijam aż masa zacznie gęstnieć.
Trzeba bardzo uważać, bo gęstnieje bardzo szybko.
Wylewam na ciasto.
Odstawiam do lodówki na kilka godzin.
Górę dekorujemy w/g uznania

34 komentarze:

  1. Taki przekładaniec zrobił na mnie ogromne wrażenie. Tak chętnie zjadłabym teraz do kawy. Ale pewnie śladu po nim niema. Bo co dobre, to szybko znika :) Pozdrawiam Cię Reniu serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, zgadłaś:) torcik znikł w jedno popołudnie:) miłego popołudnia, buziaki:)

      Usuń
  2. Fajne takie przepisy z owocowymi smakami.Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, szczególnie na lato :) pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. Lekkie,piankowe z owockami na lato w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu zaszalałaś owocowym ciachem:) fajne, bardzo mi się podoba, a że uwielbiam truskawki pewnie bym sporo zeż.... :D buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja- zeż.. sporo:)) buziaki:)

      Usuń
  5. Wygląda fantastycznie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) niestety znikł cały torcik:)

      Usuń
  6. bardzo ładnie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ładny, ciekawy i smaczny - piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Reniu, poproszę o kawałek tego cudeńka :) Rewelacyjny !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale narobiłas mi smaka ;p

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciężko byłoby mi się oprzeć takiemu pysznemu ciastu! Bajka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. nie zakłamany,a nie dosłowny ot co.. :)
    Ale wygląda super, chyba się skusze.. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prześlicznie wygląda :) Super taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, super ciacho, z mniszkiem jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. dzieki:) mniszek można zastąpić zwykłym miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten torcik mnie kusi od dawna,piękny!!!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i bardzo smaczny- bynajmniej nam smakował:) polecam

      Usuń
  16. Torcik wygląda perfekcyjnie, bardzo ciekawie dobrałaś składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dobrze że od oglądania zdjęć się nie tyje :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda perfekcyjnie! Na jednym kawałku bym nie zakończyła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny :) Robię podobną formę ale z malinami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami też robię i jest również pyszna- tylko pestki przeszkadzają moim dziewczynom:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)