25 marca 2014

Skrzydełka w miodowo czosnkowej marynacie

Szybka marynata, bo  z gotowych sosów, ale skrzydełka wyszły pyszne, dlatego polecam:)
Tak przygotowane skrzydełka można upiec też na grillu- sezon już tuż tuż



Składniki:
1 kg skrzydełek.
Marynata
3 łyżki sosu miodowego z czosnkiem
3 łyżki słodkiego sosu z chilli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka czerwonej papryki suszonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej

Składniki marynaty łącze i dokładnie mieszam
Skrzydełka dzielę na kawałki (te najmniejsze odkładam, możemy zużyć na zupę) a resztę wkładam do marynaty.
Mięso dokładnie otaczam przyprawami i wkładam  do lodówki, na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.

Następnie mięso przekładam na blachę do pieczenie i wkładam do piekarnika nagrzanego do 185 st C
Skrzydełka pieką się około 40-45 minut.
Niestety trzeba sprawdzić stan mięsa- moja mama piecze niecałe 40 minut, to już zależy od piekarnika:)
Smacznego!!

27 komentarzy:

  1. Tak Reniu, masz rację już niebawem sezon grillowania się zacznie. A skrzydełka takie rumiane Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu to najbardziej zasługa papryki, ale skórka wyszła chrupiąca:)

      Usuń
  2. uwielbiam takie skrzydełka :)
    ja robie troche inaczej w marynacie czosnkowo miodowo ketchupowej pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź- nie omieszkam ją wykorzystać:)

      Usuń
  3. Przepis się przyda ale u Ciebie męsko wygląda bardzo pysznie. Mimo, że jadłam łazanki , bo dziś właśnie to zrobiłam, mam ochotę na udko:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz- u mnie kurczak, ale z przyjemnością zjadłabym łazanki:) dawno nie miałam, a bardzo lubimy

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię skrzydełka pod wszelaką postacią, mój syn tak samo...a męża można nimi wygonić. A teraz za ładne bajanie dawaj dolę :)))

      Usuń
    2. Eluś bierz ile chcesz:)) buziaki:)

      Usuń
  5. miodowo-musztardowa.. <3
    wpadam na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie mięsk0 :D
    zapraszam do mnie w odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie przyrządzone mięsko !! Już widzę jak szybko znikają u nas z talerzy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo zniknęło w jednej chwili- nawet mała wcinała, choć za mięsem specjalnie nie przepada:) może jej się smaki zmieniają?

      Usuń
  8. Dla mnie to typowo grillowe danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię z grilla, ale w zimie robię w piekarniku:)

      Usuń
  9. Bardzo apetycznie wyglądają , fajny przepis na szybki obiad
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne pałki kurze ,marynata super.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie lśniące, złociste do schrupania i objadania :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale przepysznie wyglądają te skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)