Google+ Followers

27 marca 2014

Quiche z ciastem drożdżowym

trochę inny niż oryginalne quiche,ale łączenie przepisów to część mojego kucharzenia.
Nam smakowało a Wy osądźcie sami:)
Wykorzystywałam tortownicę o średnicy 21 cm- ciasto lekko rośnie i nie może być wypełniona blaszka po brzegi





Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
30 g drożdży
łyżka oleju
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka suszonego czosnku
Farsz:
1/2 czerwonej papryki
1 mała cukinia
1/2 cebuli ( u mnie czerwona)
1/2 brokuła
1/2 szklanki śmietany
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy gyros
1 łyżeczka suszonego czosnku
5 łyżek startego sera pleśniowego gorgonzola
ew sól i pieprz do smaku


Ciasto:
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i wodzie, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce- tyle by drożdże ruszyły.
Do mąki dodaję przyprawy, olej i drożdże- dokładnie wyrabiam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, obsypuję mąka i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkuję na grubość 0,5- 0,7 cm i przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
 Wykładam na dół i boki blaszki.

Farsz:
Paprykę kroje w kostkę i duszę na oleju, aż papryka lekko zmięknie i straci nie co surowy smak.
 Połowę cukinii ścieram na tarce na dużych oczka i odsączam z płynu, dodaję do papryki i chwilę razem duszę.Studzę i dodaję przyprawy


Cebulę kroję w krążki, można w  pióra i podsmażam na oleju- odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Brokuł obgotowuję w lekko osolonej wodzie przez 6 minut i studzę.
Warzywa łączę i dodaję przyprawy.
Śmietanę i jajka dokładnie ubijam mikserem, wlewam do warzyw i mieszam.
Drugą połówkę cukinii kroję na plasterki i podsmażam chwilkę- tylko żeby zmiękła i dała się zwijać w ruloniki ( nie jest to konieczne i można całą cukinię zetrzeć na tarce)
Masę śmietanową warzywną przelewam na ciasto.
Układam brokuła, zwiniętą cukinię i cebulę.


Wkładam do piekarnika nagrzanego do 185 st C na 50-55 minut.
Masa ma być ścięta, ale nie twarda.
Quiche wyciągam z piekarnika i zostawiam na 10 minut- po tym czasie można już usunąć blaszkę i kroić.
Smacznego:)

26 komentarzy:

  1. całość musi być znakomita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak:) wszyscy wcinali aż miło było popatrzeć:)

      Usuń
  2. wygląda pysznie, dla mnie rewelacja, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę Justynko:) daj znać jak wyszło:)

      Usuń
  3. Szkoda, że mam zaplanowany obiad, bo chętnie zjadłabym coś tak pysznego. Reniu, zrobiłaś tak zachęcająco, bo kolorowo. Pewnie domownicy rzucili się na Twój quiche. Wcale im się nie dziwię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu:) zjedli ze smakiem, mała nawet zaglądała za repetą:)

      Usuń
  4. Dawno nie robiłam quicha-Twój pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A sobie dogadzamy, pięknie kolorowo i apetycznie :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. i like it! Baaardzo dobre połączenie smaków-eksperymenty są fajne! To się liczy-pomysł, smak, a nie tradycyjnosc.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam nie mam nic przeciw tradycyjnym smakom i przepisom- tylko uwielbiam je zmieniać:))

      Usuń
  7. Lubię takie dania:) Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejuuuuuuuuu.... muszę takiego zrobić w weekend, no po prostu muszę, bo wygląda cudownie... język mi właśnie zawisł do pasa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki, fajnie kolorowo i dużo warzyw. Fajny pomysł z ciastem drożdżowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Madziu- dla nas zdecydowanie ciasto drożdżowe jest lepsze od kruchego:)

      Usuń
  10. Prawdziwa pyszota ,z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój quiche wygląda wspaniale. Mam składniki i chyba jutro wykonam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne kolorki ! częstuję się, ponieważ to zdecydowanie moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetycznie to wygląda i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)