Google+ Followers

18 marca 2014

Pyzy z duszonym kurczakiem

Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek jadłam, robię je często, gdy zostaje mi kurczak duszony, ale można dodać i inne mięso bądź same warzywa.
Kurczak duszony z cebulką, doprawiony czosnkiem, kminkiem mielonym i papryką - klasyka
dlatego nie podaję dodatkowego przepisu
Jest troszkę pracy, jak przy większości klusek, ale są bardzo smaczne i można wykorzystać resztki, a takie przepisy lubię najbardziej:) Polecam:)


Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
3 kopiate łyżki mąki pszennej

Farsz
1 udko ( lub około 300g innego mięsa duszonego, pieczonego, ugotowanego)
mała marchewka,
cebula
ogórek kiszony
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki suszonego czosnku

1 kg ziemniaków obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości- mielę w maszynce do mięsa.
1/2kg ziemniaków obieram i ścieramy tak jak na placki- przekładam na sito i bardzo dokładnie odciskam wodę ( jeżeli trzeba robię w rękach, musi być mocno odciśnięte) zlewam wodę i do ziemniaków dodaję wytworzoną skrobię

Ziemniaki łączę ze sobą, dodaję mąkę i wyrabiam dokładnie ciasto.
Farsz:
cebulkę kroję w kostkę i smażę na złoto na dwóch łyżkach oleju- studzę i mielę razem z kurczakiem.
Marchewkę i ogórka ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Do masy dodaję starte warzywa, natkę , jajko, przyprawiam solą, pieprzem i czosnkiem- dokładnie wyrabiam.

Ręce oprószam mąką, łyżką nabieram porcję ciasta i robię płaski placuszek.


Nakładam porcję farszu, dokładnie zlepiam brzegi i formuję pyzy - u mnie walce, ale mogą być i okrągłe



Pyzy partiami wkładam do osolonego wrzątku i gotuję 6-7 minut od wypłynięcia.


Podaję okraszone zrumienioną na maśle cebulką.
Smacznego:)

35 komentarzy:

  1. Ale wypasione te Twoje pyzy, takie ogromniaste. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię zjeść, ale nie koniecznie narobić:)

      Usuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam takich pyz! Ale mi ochoty narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też są rzadko:) a szkoda i będę to musiała zmienić:)

      Usuń
  3. Jak już się chwaliłam uwielbiam pyzy. Reniu, świetny farsz. Mogę jedną ? (chociaż...jedną...) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, częstuj się Krysiu:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię pyzy i moi domownicy również. Skorzystam z tego przepisu, wyglądają smakowicie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę:) miłego popołudnia, pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Z chęcią bym zjadła,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na obiad , będę musiała wypróbować i wcale nie jest tak pracochłonny :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sę cieszę i polecam:) pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  7. Takie smakołyki bym zjadła :)
    Ja dziś robiłam jabłecznik z kruszonką :)

    Zapraszam do mnie na nowy post i na candy :
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Narobiłaś mi ochoty na jabłecznik:)

      Usuń
  8. nigdy nie spotkałam się z taką wersją pyz! Zaskakujące, ale wiem, że byłabym ich fanką.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem i mogę spokojnie polecić:)

      Usuń
  9. Cos takiego pysznego muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, a do tego jakiś sosik i obiadek gotowy :) Pozdrawiam Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko z sosikiem jak najbardziej-my bez sosiku z masełkiem i cebulką,

      Usuń
  11. Uwielbiam wszelkie kluseczki - takie też bym sobie chętnie zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja kluseczki mogą być codziennie:)

      Usuń
  12. Ślinka cieknie na widok takich pyszności. Ze mnie jest leniwa gospodyni bo nie robię pyz, właściwie strachliwa bo zawsze się boję o proporcje ziemniaków więc po prostu wolę zrezygnować. Twój przepis jest tak klarownie prosty, że już nie będę miała żadnej wymówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę:)) ja robię z tego przepisu od lat, zmieniając farsz w zależności od tego co mam na pozbyciu lub na co mam ochotę:)

      Usuń
  13. wieki nie jadłam pyz... koniecznie trzeba kiedyś zmajstrować na obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też ich nie robię za często, ale mogę spokojnie polecić:)

      Usuń
  14. Farsz cudny, jeszcze takich nie jadłam. Fajny obiadek i tani do tego. A jaki ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne! Uwielbiam pyzy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja mama robi podobne :) moje smaki dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też się je robiło odkąd pamiętam:) a pyzy polecam, bo jak mówi Madzia jest to tani obiad a pyszny:)

      Usuń
  17. Jak dobrze, że nadchodzi weekend :)
    Już wiem co będę gotować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będą smakować:)
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  18. ale pysznie wyglądają jaką mam na nie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)