1 marca 2014

Langosz

Czy langosze? nie ma to najmniejszego znaczenia- ważne jest to że są przepyszne.
Dzisiaj z ziemniakami choć robię i w innej wersji.
Podałam je z sosem z cukinii i było pysznie:)ale można też podać z gulaszem mięsnym
Polecam na  obiad czy kolację:



Składniki:
300ml mleka,
500g mąki, 
30g drożdży, 
1 łyżeczka cukry, 
1 łyżeczka soli, 
2 małe-średnie ziemniaki, 
1 łyżka oleju 
żółty ser- start na małych oczkach, ilość dowolna
 Ziemniaki gotuję , przeciskam przez praskę lub mielę, odkładam na bok do ostudzenia ( można wykorzystać te które zostały z obiadu)
 Przygotowuję zaczyn- 
drożdże rozkruszam, dodaję cukier- mieszam do całkowitego rozpuszczenia
Następnie dodaję 1 łyżkę maki i 100 ml ciepłego mleka 
Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut).

Do miski wsypuję  resztę składników, mleko i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiam,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Odstawiam ponownie  w ciepłym miejscu na około godzinę. 
 Dzielę na  8 części  formuję placki grubości ok. 1cm, 


smażę na głębokim tłuszczu (krótko), a po obróceniu na drugą stronę posypuję żółtym serem.
Najlepsze są na ciepło, ale zimnie też znikły w niewyjaśnionych okolicznościach:) 

Smacznego:)

36 komentarzy:

  1. Nie znana mi ani nazwa,ani to co się pod nią kryje,ale faktem jest,że pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszne Aguś :) taka zaraza- chodzisz i dziobiesz

      Usuń
  2. Bardzo pomysłowe placuszki jeszcze takich nie jadłam,
    wydawało mi się po nazwie że to węgierska kuchnia , sprawdziłam i miałam racje :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentują ale z przepisu widzę , że na pewno by mi smakowało chociaż może niekoniecznie dziś po tym przeżarciu pączkowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo my pączusie jemy już od walentynek- dlatego dzisiaj tylko kilka i chruścik:)
      a langosze polecam:)

      Usuń
  4. Nie znam langoszy, ale są takie złociutkie i bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko to wypróbuj, bo są pyszne i można podawać różnie, nawet z takimi dodatkami jak pizze:)

      Usuń
  5. Ja robię bez ziemniaków , ale wiadomo...ja jestem leń :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś też mam przepis bez ziemniaków i robię na zmianę:) buziaki:)

      Usuń
  6. ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Reniu, widzę, że drożdżowy ciąg trwa. Świetny, ciekawy przepis na placuszki. Nie znam, ale jest na tyle interesujący, że aż kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu trwa- bardzo lubimy, choć ciasta typowe drożdżowe już mniej:)

      Usuń
  8. Nie jadłam a tyle o nim słyszałam dobrego. A to wcale nie takie trudne do zrobienia. Muszę nadrobić kuchnię węgierską. pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu langosze są bardzo proste, a na prawdę są pyszne:)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawy przepis.Nie znłem go.Zawsze mówię,człowiek uczy się całe życie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje dziecko wróciło kiedyś z kolonii, wlazło do kuchni i stwierdziło , będziemy robić langosze , po chwili przepis już był, wrzuciłam składniki do garnka i zostawiłam żeby wyrosło , przychodzę za godzinę a ciasto z gara uciekło , narosło tyle że i langosze były i dwie pizze na dużych blachach i już się więcej nie skusiłam :) pozdrówki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) no to się najedliście na wyrost:) u mnie ciągle pytają kiedy będą znowu

      Usuń
  11. Lubię takie placuszki ale na mnie wielkie smaczne wrażenie zrobił sos z cukinii:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos polecam- jest idealny na szybki obiad i spokojnie można podawać do makaronu nawet bez mięsa:)

      Usuń
  12. Nigdy nie słyszałam o czymś takim, a to takie szybkie danie obiadowe. Muszę kiedyś przetestować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie i daj znać czy smakowało:)

      Usuń
  13. Pamiętam, kiedyś w Warszawie, była taka budka, w której robili langosze. Pychotka aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Też nie znam langoszy ,ale brzmi pysznie i ten sos ,mmmm...pyszka.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiamy, z sosem czosnkowym najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie!

    Zapraszam na konkurs do wygrania m.in. Książka Pascal kontra Okrasa
    http://pinklifebyklara.blogspot.com/2014/02/mapa-marzen-konkurs-06022014-06032014.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam je! Wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie robiłam i chyba będę musiała to nadrobić ponieważ pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)