Pyszny sos na zimę- doskonały na ciepło jak i na zimno
3 kg obranej cukinii
4 papryki czerwone
1 kg cebuli
przecieru pomidorowego w słoikach ok 500g
5 ząbków czosnku
2 płaskie łyżeczki pieprzu
1/2 płaskiej łyżeczki chili- można ominąć
1 łyżeczka curry
sól do smaku ( u mnie 2 łyżeczki)
1/4 szklanki oleju
Mam młodą cukinię dlatego jej nie obieram i nie wyrzucam miąższu!!
Cukinię ścieram na dużych oczkach.
Cebulę i paprykę kroję w kostkę.
Warzywa osobno solę i odstawiam na 30 minut
Cebulę podsmażam na oleju, dodaje cukinię i paprykę i gotuję na małym ogniu, często mieszając kolejne 30 minut.
Potem dodaję przyprawy plus czosnek i gotuję jeszcze 10 minut.
Sos lekko studzę - dokładnie miksuję, ponownie zagotowuję i nakładam do wyparzonych słoików.
Pasteryzuję 20 minut.
Smacznego !!
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie :)
Pyszne!
OdpowiedzUsuńpolecam:)
Usuń