26 listopada 2013

Zupa krem z kurczaka

Zupę można ugotować od podstaw lub tak jak ja wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.
Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na zimne jesienne lub zimowe dni.


Składniki:
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
kawałek pora lub cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
3 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
szczypta chili
natka pietruszki
1 duży ( 100g) serek topiony o neutralnym smaku.
1 -2 łyżki musztardy

Jeżeli używam cebuli to opalam ją nad palnikiem gazowym lub z resztą warzyw opiekam w piekarniku.
Mięso, warzywa i przyprawy zalewam 2 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu około 2 godzin, lub w szybkowarze 15 minut.
Odcedzam.
Mięso oddzielam od kości, rozdrabniam i razem z zupą, serkiem miksuję blenderem na gładki krem.
Doprawiam do smaku musztardą, posypuję posiekaną zieloną pietruszką i podaję z grzankami.
Nie trzeba dodawać serka- można go zupełnie ominąć lub zastąpić śmietaną
Smacznego!!


13 komentarzy:

  1. Zupy - kremy są delikatne. Kiedy podamy do nich, jak proponujesz grzanki to już pełnia smaku. Pyszne z kurczaczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, takiej zupy jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko wypróbuj- można wykorzystać resztki rosołu i pojeść bo jest bardzo treściwa

      Usuń
  3. Jak już wspominałam...kocham każdą zupę krem, są smaczne, efektowne wręcz szlachetne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem faktycznie ciekawy smaku tej zupy(kremu), jak nie zrobię to nie będę wiedział jak smakuje.Jak zrobię to Ci napiszę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka kremik dla mnie, lubię bardzo dużo pietruchy jak pływa, z grzankami pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam słabość do Twoich zup :D

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)