Google+ Followers

9 października 2013

Zupa krem z dyni

Witam wszystkich razem i każdego z osobna:)
Dzisiaj zupa z dyni na rosołku z kurczaka- najprostszy sposób, ale takie lubię najbardziej.
Próbowaliśmy już z pomarańczą i kokosem, ta nam najbardziej smakuje.

Składniki:

1 kg oczyszczonej dyni hokkaido
1 udko z kurczaka
2 marchewki
pietruszka
seler
2 ziela angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
1,5 litra wody
kawałek papryczki chili
3 gałązki świeżego tymianku
odrobina imbiru
bagietka

Dynię hokkaido nie trzeba obierać ze skórki.
Podzieliłam ją na mniejsze kawałki,delikatnie  polałam olejem ( można oliwą) i upiekłam w temeraturze 200 st około 50 minut.
Udko i warzywa ( oprócz papryki ) zalałam zimną wodą, dodałam przyprawy i gotowałam na bardzo małym ogniu przez godzinę ( tak jak rosół)
Upieczoną dynię zmiksowałam na papkę, zalałam rosołkiem, dołożyłam  4 cieniutkie plasterki papryczki chili, imbir i gotowałam jeszcze 10-15 minut.
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem, a  na końcu dodałam listeczki tymianku.
Zupa jest średnio gęsta, podaję ją z bagietką, ale można też z grzankami.
Dyni mam dość dużo- jutro dalszy ciąg :) będą racuszki i paszteciki z wykorzystaniem ugotowanego udka i pieczonej dyni
Zapraszam:)



Smacznego!!

10 komentarzy:

  1. Kusi mnie taka zupka. Ciekawe, czy zwykła dynia też by się nadała ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być każda dynia- hokkaido ma lekki orzechowy smak i trochę inną konsystencję, ale w końcu to dynia:)

      Usuń
  2. Zupa krem to moja ulubiona, z dyni hokkaido juz jadłam ma fajny smak. Z chili fajnie połączyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ja też bardzo lubię wszystkie kremy:)
      Jak dla mnie chili musi być, inaczej zupa byłaby za mdła.

      Usuń
  3. Nie jadłam takiej zupy. Ale właśnie Twój przepis mnie przekonuje do niej. Ja myślę, że ma słodkawy smak i dlatego przełamałaś go tą papryczką. Czy o to chodziło?

    OdpowiedzUsuń
  4. Rania...a Ty faktycznie w dyniowym klimacie się nadal obracasz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elu jeszcze tylko jutro i zamykam temat:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Joasiu mam nadzieję, że któryś z przepisów jeszcze Ci przypasuję ;)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)