Google+ Followers

10 października 2013

Kurczak w sosie z makaronem grzybowym

Miało być dzisiaj dyniowo, ale będzie grzybowo.
Dostałam miskę świeżych , suchych i pachnących podgrzybków.
W pierwszej chwili byłam zła, mam juz dość zabawy z zaprawianiem i czyszczeniem grzybów, ale po chwili doszło do mnie jakich kochanych ludzi mam koło siebie.
Gdzieś na początku września w luźnej rozmowie z mamą koleżanki mojej małej rzuciłam, że ja nie zbieram grzybów, a mój M ma problemy z korzonkami i o grzybach w tym roku pewnie mogę zapomnieć.
Wczoraj odbierając córę czekał na mnie koszyk z grzybami:)
Jednak są jeszcze  dobre ludziska na tym świecie
Przepis na makaron powstał metodą prób i błędów jakieś dwa lata temu.
Jest dość twardy przy wyrabianiu, ale taki potrzebuję do maszynki
Jeżeli będziecie wałkować ręcznie dodajcie od razu więcej wody 
Metody też mam dwie- wlewam wodę do mąki wymieszaną z mąką grzybową, lub tą ostatnią wsypuję do wody i bardzo dokładnie mieszam.
Ale się rozpisałam :) teraz już przepis


Składniki:
Kurczak i sos
3 udka kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki maggi w płynie
sól, pieprz.
3 łyżki gęstej śmietany
200g świeżych grzybów leśnych
liść laurowy
3 ziela angielskie
olej do duszenia
łyżka masła do grzybów

Makaron
400g mąki pszennej
60g suszonych grzybów
3 jajka
1/2 szklanki wody

Kurczaka umyłam i obsmażyłam na gorącym oleju.
Pod koniec dodałam  pokrojoną w kosteczkę cebulę,  przyprawy i podlałam szklanką wody.
Dusiłam  do miękkości, w szybkowarze 20 minut.
Oczyszczone grzyby pokroiłam w plasterki i podsmażyłam na maśle.
Uduszone mięso wyjęłam na talerzyk, a powstały sos zmiksowałam na gładko, dodałam śmietanę i grzyby-  wszystko razem z mięsem zagotowałam, a na koniec można dodałam zieloną pietruszkę.

Makaron
Suszone grzyby mielimy lub miksujemy na proszek, ja mam już przygotowaną mąkę grzybową.
Z wszystkich produktów zagniotłam ciasto- ma być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk i jak wspomniałam u mnie jest dość twarde
Jeżeli nie macie maszynki to ciasto należy rozwałkować na cienkie placki.
Pozostawić do podsuszenia na około 30 minut i pokroić w/g uznania.
Makaron wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente góra 10 minut.

Smacznego!!



4 komentarze:

  1. Ale pracuś z Ciebie Reniu. Fantastyczny przepis. Bardzo mi się sos spodobał z kurczakiem. Skorzystam i zrobię, może niekoniecznie z makaronem swojego wyrobu. Ale...może?
    P.s. A przyjaciół jak widać masz fajnych. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę i koniecznie Krysiu napisz czy smakował, dobrze?
    Również pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co grzybowe to ja uwielbiam, i do tego sama robiłaś makaron grzybowy. Super to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) taki makaron robiony w domu zupełnie inaczej smakuje

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)