15 września 2013

Sałatka z grillowanej cukinii na zimę

Cukinię można mieszać z młodymi patisonami i bakłażanami- przygotowanymi w ten sam sposób lub zrobić tylko bakłażana lub patisona.


składniki:

Młoda cukinia
Zalewa:
5 szklanek wody
15 łyżek oleju/ oliwy
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
przyprawy do konserwowania ogórków lub kminek, gorczyca, marchewka,czosnek, ziele angielskie i liść laurowy w/g uznania
Zalewę-
Zagotowuję wodę z cukrem, solą i pieprzem, dodając na samym końcu ocet- studzę
Cukinie (można mieszać z patisonami i bakłażanami) kroję na 0,5cm plasterki i grilluję na patelni.
Układam warstwami w słoikach 0,33ml i przekładając przyprawami ( 1 łyżka w sumie na słoik plus dodatkowo 1 ząbek czosnku)
Zalewam przygotowaną wcześniej  zalewą.
Słoiki zakręcam i pasteryzuję 10 minut.
Odwracam i pozostawiam do ostudzenia.
Polecam, również mieszane są pysznym dodatkiem do obiadu lub na kanapki :)





2 komentarze:

  1. W końcu coś oryginalnego, a nie tylko sałatka z cukinii lub marynowana w kostkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki:)
    tą sałatkę bardzo lubi moja mała, właśnie przygotowuje porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)