3 września 2013

Batony czekoladowe

 Coś dobrego na zakończenie posiłku u nas musi być.
Taki baton to mała porcja słodkości do szkoły.


Składniki:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków kukurydzianych
1/4 kostki masła
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe do obtaczania

W garnku roztapiam masło.
Dodaję kolejno cukier i kakao- dokładnie mieszamy.
Następnie dodaję mleko i zagotowuję masę.
Teraz dodaję  wiórki kokosowe, płatki owsiane i  mieszam.
Na samym końcu dodaję  płatki kukurydziane i mieszam już bardzo delikatnie, ale tak by wszystko się połączyło.
Małą łyżeczką nabieram porcję-  już w garnku staram się   ugnieść masę, obtaczam w wiórkach kokosowych  i formuję małe  batony.
Z masy możemy robić też kuleczki- pełna dowolność kształtów, trzeba jednak uważać , bo na początku można sie nieźle poparzyć.
Uformowane batoniki zostawiam do stężenia na minimum 2 godziny.

Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Ja gdy się odchudzałam robiłam coś podobnego, ale dodawałam miód. Pyszne takie batoniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Elu to mnie pocieszyłaś- moje są na diecie wysokokalorycznej i walczymy o każdy gram, a Ty piszesz o odchudzaniu:(
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)