Stevia - naturalny słodzik
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.Stevia - naturalny słodzik
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.O stewii w skrócie:
- Stewia to w pełni naturalny słodzik
- Ma zero kalorii
- Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
- Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
- Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
- Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
- Może być długo przechowywany
- Stewia nie powoduje próchnicy zębów
- Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
- Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
- Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
- Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
- Stevia może być uprawiana samodzielnie
Preparaty chemicznie przetworzone mnie nie interesują- nie jestem chora czy na diecie, nie muszę tylko chce
Wyhodowałam sobie 12 krzaczki ( z nasion, no bo jak się nie uda to w błoto pójdzie tylko7 zł :)
Na jesień zebrałam ponad 2 kg suszu- jak przeliczyłam na cenę sklepową od razu poprawił mi się humor
Wypróbowałam w zaprawach- dodałam gram na słoik kwaśnych jabłek dołożyłam kilka listków mięty i nikt nie uwierzył gdy mówiłam że jest tam stewia.
Żaden słoik nie zepsuł.
Natomiast wywar który gotuję do herbaty, piję sama ( chyba, że posłaodzę nią herbatę mocno owocową lub wspomnianą miętę.
Gorzej też jest z wykorzystaniem suszu w ciastach, ale wszystko przede mną.
Teraz gotuje codziennie kompot z papierówek w/g przepisu i znika w chwile po ostygnięciu.
Kompot z papierówek z miętą i stewią.
5 papierówek
3g suszonej stewi
garść mięty
2,5 l wody
Do wody dodaję stewię gotuję chwilę, po czym dodaje jabłka pokrojone w ćwierki.
Gotuje góra 15 min i po wyłączeniu ognia wrzucam miętę i pozostawiam do przestygnięcia
Smacznie i baaaaaardzo zdrowo:)
Polecam i życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)