4 sierpnia 2013

Jeżyki w sosie ze świeżych ogórków

Lekkie i bardzo smaczne danie na upalne dni.
Można podawać z ziemniakami, grubym  makaronem lub pieczywem.




Składniki:
300g mięsa mielonego
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 szklanki ryżu
1 łyżeczka maggi
1 jajko
sól,pieprz
Sos
1kg ogórków gruntowych
1 pietruszka
1 marchewka
por biała część
3 ząbki czosnku
2 pomidory lub 1łyżka przecieru pomidorowego
1litr rosołu/wywaru
2łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki posiekanego pęczku koperku

Cebulę drobno kroję w kosteczkę, i dodaję do marchewki startej na tarce do warzyw, mięsa i ryżu (nie gotujemy osobno)
Następnie dodaję przyprawy: sól,pieprz, maggi i jajko.
Można dodać curry lub chili
Dokładnie wyrabiam i wkładam na 10 minut do lodówki.
Po tym czasie formuję kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wkładamy do gorącego rosołu.
Najlepiej podczas formowania ręce moczyć w zimnej wodzie.
Gotujemy 10 min od wypłynięcia.


Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce( można pokroić w kosteczkę), pora zaś kroimy w cieniutkie półplasterki, a sparzonego i obranego pomidora oraz ogórki w kosteczkę
Warzywa z czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju lub masła.

Podlewamy całym rosołem w którym gotowały się pulpety
Gotujemy kolejne 10 minut i blenderem rozdrabniamy na gładki
sos i dodajemy śmietanę
Nie zagęszczam sosu , ale można dodać mąki jeżeli jest za rzadki
Doprawiamy  do smaku, dodajemy posiekany koperek, wkładamy pulpety i króciutko zagotowujemy.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)