20 sierpnia 2013

Słodko osrta zupa paprykowa

Przepisów na tą pyszną zupę jest wiele- ten to mix dostosowany do naszego smaku-  słodkawa i  lekko pikantna.

Składniki:
3 czerwone papryki
1/2 litra gęstego przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
5 ząbków czosnku
płaska łyżeczka słodkiej suszonej papryki
płaska łyżeczka suszonej papryki chili
1/2 szklanki soku z pomarańczy
łyżka świeżego tymianku
1 litr lekkiego wywaru z warzyw
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Paprykę opiekam- można w piekarniku, ja jednak robię to na palniku, tak jak cebulę do rosołu,
Wkładam do żaroodpornego naczynia z przykrywką i odstawiam na 10-15 minut.
Po tym czasie obieram skórkę-w miarę możliwości dokładnie i kroję  na  kawałki.
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na  oleju.
Gdy cebula jest już szklista dodaję pokrojony na plasterki czosnek i paprykę.
Wszystko razem  duszę na małym ogniu przez 10 minut.
W osobnym garnku zagotowuję wywar z warzyw (można użyć wody i 2 rosołków warzywnych) dodaję sypkie przyprawy i paprykę z cebulą wraz z olejem.
Gotuję 10 minut i odstawiam do przestygnięcia i miksuję na gładki krem.
Zupę ponownie zagotowuję i  podprawiam.
Podaję z grzankami usmażonymi na oleju z pomidorów suszonych i posypanymi suszonym czosnkiem
Można też dodać łyżkę słodkiej śmietany
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)