18 sierpnia 2013

Rolada jabłkowa

Stary wypróbowany przepis na pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe- jeszcze się nie zdarzyło , żeby się nie udało

Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
5 jabłek

Ciasto robi się dokładnie tak jak biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Mąki przesiewam i dodaję proszek do pieczenia
Białka ze szczyptą soli ubijam na bardzo sztywno i kolejno  dodaję cukier i p jednym żółtku.
Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.


Jabłka obieram i dzielimy na cząstki lub plasterki.
Jabłka nie mogą być zbyt soczyste
Układamy na wysmarowanej blaszce, a na górę wylewamy ciasto.


Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. C
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mąką orzechową i rolujemy.
Zostawimy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia
Ciasto nie jest cieniutkie- takie ja na tradycyjną roladę, dlatego lubi popękać podczas zwijania.
Ale to nie ma wpływu na jego smak:)
Do rana została już tylko połowa
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)