Jestem w szoku- szoku termicznym, wczoraj 36 st w cieniu, dzisiaj 15 katar pewny, ale mogę wrócić do kuchni bez obawy ugotowania się w sosie własnym:)
Dzisiaj sałatka z fasolki szparagowej- jest na nią sezon, a właściwie jemy ją tylko z masłem i bułką tartą.
Składniki:
300g fasolki szparagowej
biała część z małego pora
1/2 kolby kukurydzy
4 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Fasolkę myję i obcinam końcówki gotujemy - al dente około 15 min
Kukurydzę gotuje osobno również 15 min.
Warzywa po ugotowaniu odcedzam i zalewamy lodowatą wodą.
Ogórki ( można użyć korniszonów) kroję w kosteczkę, a białą pora w półplasterki, jeżeli por jet duży to daję tylko kawałek.
Fasolkę roję w centymetrowe kawałeczki.
Kukurydzę odkrawam nożem i dodaję do reszty warzyw.
Całość mieszamy,doprawiamy do smaku,dodaję majonez i odstawiam do lodówki na minimum 0,5 godz
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)