10 sierpnia 2013

Sałatka warzywna z fasolką szparagową

Jestem w szoku- szoku termicznym, wczoraj 36 st w cieniu, dzisiaj 15 katar pewny, ale mogę wrócić do kuchni bez obawy ugotowania się w sosie własnym:)
Dzisiaj sałatka z fasolki szparagowej- jest na nią sezon, a właściwie jemy ją tylko z masłem i bułką tartą.


Składniki:

300g fasolki szparagowej
biała część z małego pora
1/2 kolby kukurydzy
4 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku

Fasolkę myję i obcinam końcówki  gotujemy - al dente około 15 min
Kukurydzę gotuje osobno  również 15 min.
Warzywa po ugotowaniu odcedzam i zalewamy lodowatą wodą.
Ogórki ( można użyć korniszonów) kroję w kosteczkę, a białą pora w półplasterki, jeżeli por jet duży to daję tylko kawałek.
Fasolkę roję w centymetrowe kawałeczki.
Kukurydzę odkrawam nożem i dodaję do reszty warzyw.
Całość mieszamy,doprawiamy do smaku,dodaję majonez i odstawiam do lodówki na minimum 0,5 godz
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)