10 sierpnia 2013

Paluszki rybne

Bardzo lubią je dzieci, ale zamiast kupować mieloną rybę zróbmy je sami.
A to jest mój sposób :

Składniki:
3 filety rybne
sól,
pieprz cytrynowy lub przyprawa do ryb

Panierka:
mąka
1 jajko
garść bułki tartej
garść sezamu
2 garście płatków kukurydzianych

Filety rozmrażam ( najlepiej wyciągnąć je już na noc i zostawić na dużym sicie lub durszlaku) i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym.
Każdy filet kroję na 6 kawałków, solę i posypuję pieprzem cytrynowym lub przyprawą do ryb
Proporcję panierki można zmieniać w/g upodobania
Płatki kukurydziane rozdrabniam, ale nie za drobno i nie za dokładnie


Mieszam z bułką tartą i sezamem.
Panieruje tradycyjnie w mące, rozbełtanym jajku i płatkach kukurydzianych z dodatkiem sezamy i bułki tartej.

Smażę na głębokim gorącym oleju


Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)