11 sierpnia 2013

Krem z patisona

Polecam pyszną, bardzo delikatną i kremową zupę  z patisonów



 Składniki:

600g lub 5 młodych patisonów
1/2 cebuli
2 marchewki
2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka curry
płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
płaska łyżeczka kurkumy
łyżeczka świeżego tymianku
sól do smaku
2 łyżki masła
2litry wywaru z warzyw lub wody


Patisony myję-   nie obieram i nie wyjmuje pestek z miąższem- w nich jest najwięcej aromatu
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażam na masełku.
Dodaję pokrojoną w talarki marchewkę i lekko podsmażam.Patisony pokroję w kostkę i dodaję do warzyw razem ze zmiażdżonym  czosnkiem- chwilę obsmażam


 Podlewam 2 litrami wywaru z warzyw lub wody ( rosół jest za mocny, możemy ew go rozcieńczyć wodą) Wszystko razem gotuję ok 15 min.
Lekko studzę i dokładnie miksuję na krem.
Zupę ponownie zagotowuję i doprawiam curry,kurkumą, solą i pieprzem.
Podaję z grzankami, ale można też dodać groszek ptysiowy
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)