3 sierpnia 2013

Szpinakowe knedelki

Kto nie lubi szpinaku, niech wypróbuje ten przepis- nie czuć szpinaku.
Kto zaś lubi niech spróbuje koniecznie.
Dodatkowym atutem tego przepisu jest jeszcze to, że można wykorzystać suchy i czerstwy chleb.
Oczywiście zamiast chleba można użyć bułki- to już co kto lubi.


Składniki:
4 kromki chleba - u nas orkiszowy
150g chleba tartego ( bułka tarta)
100g seta topionego
3 duże jajka lub 4 małe
150g szpinaku
1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczki pieprzu mielonego
szklanka rosołu/ bulionu.

Szpinak obgotowuję, odcedzam i studzę.
Wystudzony siekam ostrym nożem, ale nie za drobno.
Mielony chleb zalewam rosołem, mieszam i zostawiam do wchłonięcia.
Kromki chleba kroję na drobną kostkę i suszę na odrobinie masła tak jak grzanki i studzę.


Serek kroję na drobniejszą kostkę i dodając jajka ucieram na jednolitą, puszystą masę.
Dodaję kolejno chleb mielony, szpinak, przyprawy i na końcu grzanki.
Dokładnie mieszam.
Rękami moczonymi w zimnej wodzie formuję knedelki i od razu wrzucam partiami na wrzącą, osoloną wodę.
Gotuję 10 minut od wypłynięcia.


Można podawać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym na ciepło, ale ten w osobnym poście.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)