2 sierpnia 2013

Knadle serowo ziemniaczane z morelą

Sezon świeżych owoców mamy w pełni i dlatego dziś polecam pyszne knedle z kwaskowatą nutą moreli.
Ciasto ziemniaczano-serowe jest bardzo delikatne i miękkie.
Nie są czasochłonne a można wykorzystać ziemniaki które zostały nam z obiadu.
Ja tradycyjnie użyłam serka z grzybków tybetańskich -przepisy  tutaj



Składniki:




400g twarogu
400g ziemniaków
3/4 szklanki mąki + mąka do podsypania
2 jajka

Morele myjemy, zostawiamy do osączenia i wypestkujemy.
Ser i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, dodajemy jajka i stopniowo mąkę.
Jeżeli ser będzie wilgotny to będziecie potrzebować trochę więcej mąki- ok 1 szklanki, a ziemniaki najlepiej ugotować i odcedzić  dzień wcześniej.
W dużym garnku zagotowujemy i solimy wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto, wałkujemy, nakładamy morelę i delikatnie acz bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.



Knedle gotujemy partiami przez 5 minut od wypłynięcia i od razu po  przygotowaniu kilku sztuk.
W innym przypadku ciasto zrobi się rzadkie.
 Polewamy śmietanką i posypujemy jeszcze  cukrem


Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)