Ciasto ziemniaczano-serowe jest bardzo delikatne i miękkie.
Nie są czasochłonne a można wykorzystać ziemniaki które zostały nam z obiadu.
Ja tradycyjnie użyłam serka z grzybków tybetańskich -przepisy tutaj
Składniki:
400g ziemniaków
3/4 szklanki mąki + mąka do podsypania
2 jajka
Morele myjemy, zostawiamy do osączenia i wypestkujemy.
Ser i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, dodajemy jajka i stopniowo mąkę.
Jeżeli ser będzie wilgotny to będziecie potrzebować trochę więcej mąki- ok 1 szklanki, a ziemniaki najlepiej ugotować i odcedzić dzień wcześniej.
W dużym garnku zagotowujemy i solimy wodę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto, wałkujemy, nakładamy morelę i delikatnie acz bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
Knedle gotujemy partiami przez 5 minut od wypłynięcia i od razu po przygotowaniu kilku sztuk.
W innym przypadku ciasto zrobi się rzadkie.
Polewamy śmietanką i posypujemy jeszcze cukrem
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)