1 sierpnia 2013

Terrina z kalafiora i brokułu

Terrina czyli pasztet warzywny gotowany w kąpieli wodnej.
Lekka i pyszna na ciepło z sosem serowym lub na zimną z wędlina i sosem czosnkowym


Składniki:

500g kalafiora
500g brokułu
4 jajka
10 kopiatych łyżek kaszy manny
pęczek koperku
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz
bułka tarta do foremki

Brokuł i kalafior dzielę na różyczki.
Głąb i łodygi kroję na kawałki.

Do wrzącej, lekko osolonej wody wkładam brokuł i gotuję 5 minut.
Odcedzam na durszlak i pozostawiam do ocieknięcia i wystudzenia,
W ten sam sposób traktuję kalafiora ale gotuję go 10 minut i łodygi z głąbami gotujemy 15 minut.
Odcedzam na durszlak i zostawiam
Jest to bardzo ważne, bo inaczej ciasto będzie  wilgotne i będzie  raczej pastą a nie pasztetem.
Po wystudzeniu odkładam garść mieszanych różyczek a resztę mielę w maszynce do mięsa.
Oddzielam żółtka od białek


Do zmielonej masy dodaję kolejno:żółtka, kaszę mannę, kukurydzę, przyprawy i drobno pokrojony koperek a na końcu pianę z białek i pozostawione różyczki.




Bardzo delikatnie mieszam i przekładam do formy keksowej  wysypanej bułką tartą
Keksówkę wkładamy do dużego garnka i gotujemy 50 min na wolnym ogniu
Ja używam do tego starą gęślarkę-





Widać,że swoje lata ma już za sobą
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)