Lekka i pyszna na ciepło z sosem serowym lub na zimną z wędlina i sosem czosnkowym
Składniki:
500g kalafiora
500g brokułu
4 jajka
10 kopiatych łyżek kaszy manny
pęczek koperku
2 łyżki kukurydzy
sól, pieprz
bułka tarta do foremki
Brokuł i kalafior dzielę na różyczki.
Głąb i łodygi kroję na kawałki.
Do wrzącej, lekko osolonej wody wkładam brokuł i gotuję 5 minut.
Odcedzam na durszlak i pozostawiam do ocieknięcia i wystudzenia,
W ten sam sposób traktuję kalafiora ale gotuję go 10 minut i łodygi z głąbami gotujemy 15 minut.
Odcedzam na durszlak i zostawiam
Jest to bardzo ważne, bo inaczej ciasto będzie wilgotne i będzie raczej pastą a nie pasztetem.
Po wystudzeniu odkładam garść mieszanych różyczek a resztę mielę w maszynce do mięsa.
Oddzielam żółtka od białek
Do zmielonej masy dodaję kolejno:żółtka, kaszę mannę, kukurydzę, przyprawy i drobno pokrojony koperek a na końcu pianę z białek i pozostawione różyczki.
Keksówkę wkładamy do dużego garnka i gotujemy 50 min na wolnym ogniu
Ja używam do tego starą gęślarkę-
Widać,że swoje lata ma już za sobą
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)