17 sierpnia 2013

Małe co nieco parówki w cieście

Lubimy fast foody ale lubię też wiedzieć co jem, dlatego robię je w domu



Składniki:

5 cienkich parówek
Ciasto
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki chili (ostrożnie)
1/2 szklanka kefiru z grzybków tybetańskich
1 łyżeczka cukru
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka majonezu

Obie mąki przesiewam i mieszam z przyprawami.
Kefir łączę z majonezem ( jeżeli wolicie bardziej ostre można użyć musztardy) i jajkiem i dokładnie mieszamy. Oczywiście można użyć zwykłego kefiru
Stopniowo dokładnie ucierając dodaję sypkie produkty
Ciasto musi być dość gęste inaczej całe spływa podczas smażenia.
Obrane parówki dzielę na dwie części i nabijam na patyczki, dokładnie obtaczam w cieście.
Smażymy pojedynczo obracając parówki kilku krotnie, tak aby ciasto było złociste
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)