Można wykorzystać mięso jak i rosół z poprzedniego dnia
Składniki:
udko gotowane
2 szklanki wywaru/rosołu mogą też być rosołki
2 szklanki mąki
1/2 czerwonej papryki
100g bobu
cebula
2 łyżki zielonej pietruszki
3 jajka
sól, pieprz
łyżeczka czosnku suszonego
mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
Wywar zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając dodajemy mąkę.
Gotujemy, aż powstanie jednolite ciasto- podobne do ciasta ptysiowego.
Bób wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę i gotujemy 8 minut.
Ciasto studzimy i dodajemy 2 jajka i wyrabiamy dokładnie mikserem.
Mięso z cebulą mielimy, posiekaną natkę pietruszki,pokrojoną w drobną kostkę paprykę i przyprawy a na samym końcu dodajemy bób. Delikatnie ale dokładnie mieszamy farsz.
Ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy rękoma i podsypując mąką rozwałkowujemy na 0,5 cm
Ciasto nie jest tak elastyczne jak zwykłe pierogowe dlatego musi być grubsze.
Szklanką lub kubkiem wycinamy kółka, nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy małymi partiami na gorącym oleju i osączamy na serwetce
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)