31 lipca 2013

Drożdżowe racuszki z jagodami

Racuszki są puszyste i wilgotne, po prostu pyszne


Składniki:

30g drożdży
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki do zaczynu
szczypta soli
szklanka mąki
szklanka jagód
jajko
łyżka octu

Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru.
Dodajemy 2 łyżki mąki i  ciepłym  mlekiem.
Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia


Jagody myjemy , osuszamy i obsypujemy mąką -  owoce nie będą nam opadać.
Jajko ubijamy na puch z pozostałymi 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, dodajemy delikatnie mąkę, łyżkę octu i na końcu jagody.

Smażymy na rozgrzanym oleju, ale na bardzo małym ogniu.
Ocet dodaje do smażonych racuchów i  pączków a ogranicza wchłanianie tłuszczu.
Gotowe polałam musem malinowym ale można posypać cukrem pudrem
Smacznego:)