Składniki:
30g drożdży
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki do zaczynu
szczypta soli
szklanka mąki
szklanka jagód
jajko
łyżka octu
Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru.
Dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłym mlekiem.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
Jagody myjemy , osuszamy i obsypujemy mąką - owoce nie będą nam opadać.
Jajko ubijamy na puch z pozostałymi 2 łyżkami cukru i szczyptą soli, dodajemy delikatnie mąkę, łyżkę octu i na końcu jagody.
Smażymy na rozgrzanym oleju, ale na bardzo małym ogniu.
Ocet dodaje do smażonych racuchów i pączków a ogranicza wchłanianie tłuszczu.
Gotowe polałam musem malinowym ale można posypać cukrem pudrem
Smacznego:)