30 lipca 2013

Ratatuja z bobem

Ratatuja albo jak kto woli gulasz warzywny jest idealnym daniem na gorące dni.
Zamiast ryżu możemy podać z świeżą bagietką lub makaronem




Składniki:
150g bobu
papryka
mała cukinia
2 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka pasty paprykowej lub przecieru pomidorowego
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz do smaku
Szklanka ryżu
kurkuma
olej

Ryż gotuję w dużej ilości wody- posolonej i z dodatkiem kurkumy.
Bób wrzucam na wrzącą wodę i gotuję 8 minut.
Cebulę i paprkę kroję w kostkę i podsmażam na gorącym oleju.
Obieram pomidory ze skórki i kroję w większą kostkę, a cukinię w plastry.
Cukinię można nie obierać i również pokroić w kostkę.
Zioła, przyprawy, pomidory i cukinię dodaje do cebuli i papryki i duszę wszystko razem  jeszcze 10 min.
Na koniec doprawiam do smaku i wrzucam obrany bob.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)