31 lipca 2013

Skrzydełka w miodowej marynacie

Pyszne ale słodkawe   można dodać więcej pieprzu lub chili



Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

1/4 szklanki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka suszonego czosnku 
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Skrzydełka myję, porcjuję i osuszam.

Marynata: 
Miód mieszam z łyżką ciepłej wody dodaje  najpierw  olej, sos sojowy lub maggi.
Następnie dodaję przyprawy i mieszam na jednolitą masę.


Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie  opiekam na rozgrzanym oleju, podlewam pozostałą marynatą i 1/2 szklanki wody, duszę przez 15 minut.
Skrzydełka można też grillować.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)