Składniki:
160 g kapusty białej
50 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 pietruszką
1/4 selera
kawałek białej części pora
2 łyżki koperku
1.5 łyżeczki soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku.
1 szkl mleka
1 szkl. mąki
2 jajka
Warzywa : marchewkę, seler oraz pietruszkę należy zetrze na tarce na dużych otworach, fasolkę i pora drobno pokroić na plasterki, a koperek drobno poszatkować Wszystkie warzywa łączymy, solimy, dokładnie wymieszamy i zostawiamy na 0,5 godziny, żeby puściły soki i zmiękły.
Mleko i jajka roztrzepujemy ,dodajemy mąkę, proszek do poeczenia i bardzo dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Do warzyw dodać przyprawy: czubryce, czosnek i pieprz.
Przed samym smażeniem dodajemy zawiesinę z mleka i mąki, Smażymy na złoto na gorącym oleju.
Podałam z duszonum karczkiem i sosem pieczeniowym.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)