26 lipca 2013

Pierogi z serem i jagodami

Połączenie sera i jagód to jedno z naszych ulubionych smaków lata



 Składniki. 
500g mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłego mleka
 szczypta soli
 0,5 szklanki maki do podsypywania
 500g sera białego
 300g jagód
 śmietana
 cukier

Jak zwykle u mnie wykorzystałam ser robiony z nadwyżki kefiru TUTAJ dobrze odciśniętego.
Jagody trzeba umyć pod bierzącą wodą i zostawić do ocieknięcia.
Z mąki, mleka i szczypty soli wyrabiamy ciasto i odstawiamy żeby odpoczęło.


Ser mielimy i ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy farsz.

Ser musi być  taki, żeby dało się formować farsz w kuleczki.


W innym wypadku farsz zrobi się płynny.
Ciast rozwałkowujemy nie za cienko tak na 2,5- 3 mm.
Wykrawamy szklanką kułeczka ,układamy od razy na całości farsz i dokładnie zlapiamy brzegi.
Lubię gdy pierogi mają duże brzuszki:)

Wkładamy do gotującej sie wody.
Gotujemy 8-9 minut.
Podajemy z śmietaną i cukrem
Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)