Składniki.
500g mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
0,5 szklanki maki do podsypywania
500g sera białego
300g jagód
śmietana
cukier
Jak zwykle u mnie wykorzystałam ser robiony z nadwyżki kefiru TUTAJ dobrze odciśniętego.
Jagody trzeba umyć pod bierzącą wodą i zostawić do ocieknięcia.
Z mąki, mleka i szczypty soli wyrabiamy ciasto i odstawiamy żeby odpoczęło.
Ser mielimy i ucieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy farsz.
Ser musi być taki, żeby dało się formować farsz w kuleczki.
W innym wypadku farsz zrobi się płynny.
Ciast rozwałkowujemy nie za cienko tak na 2,5- 3 mm.
Wykrawamy szklanką kułeczka ,układamy od razy na całości farsz i dokładnie zlapiamy brzegi.
Lubię gdy pierogi mają duże brzuszki:) |
Wkładamy do gotującej sie wody.
Gotujemy 8-9 minut.
Podajemy z śmietaną i cukrem
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)