Kupuję tylko kaszę gryczaną nie paloną - jest delikatniejsza w smaku i zdrowsza od palonej
Składniki:
150g kaszy gryczanej
80 g boczku wędzonego
3 ziemniaki
200 g warzyw- marchewki, pietruszki i seler
2 l bulionu
łyżeczka czosnku suszonego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i lubczyku.
Bulion zagotowujemy z liściem laurowy i zielem angielskim wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy 10 min.
Boczek i ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu, aż ziemniaki zrobią się lekko szkliste.
Po 10 min wkładamy do bulionu warzywa i ziemniaki z boczkiem-gotujemy 15-20 min aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec dodajemy suszony czosnek i posypujemy zieleniną.
Na wytopionym tłuszczu możemy zrobić lekką zasmażkę z 1 łyżeczki mąki, ale nie jest to koniecznie.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)