28 lipca 2013

Kluseczki z białej kapusty

Kluseczki są bardzo delikatne i jak to kapusta smakują wybornie z  pieczenią wieprzową w sosie pieczeniowym.
Można dodać jeszcze surówkę , ale w/g mnie to już wystarczy na pełny obiad, szczególnie w taki upał jak dzisiaj.



Składniki:

1/2 główki kapusty- ok 1 kg
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki masła
łyżeczka soli
łyżeczka maggi w płynie
łyżeczka zielonej czubrycy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej- nie kniecznie

Kapustę  dość grubo kroimy , dodajemy olej i na górę masło.
Dusimy przez 20 min pod przykryciem, potem ściągamy pokrywkę i dusimy jeszcze 10 min.
Po upływie 30 min, kapustę przekładamy na durszlak i pozostawiamy do odparowania i wystygnięcia.
Kapusta musi odparować- inaczej ciasto będzie zbyt rzadkie.
Kapustę mielimy w maszynce do  mięsa, dodajemy czubryce, maggi, koperek i szczyptę gałki muszkatołowej, obie mąki i bardzo starannie mieszamy.


Z cista formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub kładziemy łyżką na wrzącą wodę
Kluski gotujemy mały partiami przez 3-4 min od wypłynięcia
Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)