7 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z serwatką

Przedstawiam dziś przepis na proste ciasto drożdżowe. Wykorzystałam serwatkę która powstaje przy produkcji twarożku, z wykorzystaniem kefiru z grzybków tybetańskich.
Przepis jak zrobić serek i pozyskać serwatkę TUTAJ a właściwości kefiru TUTAJ





Ciasto drożdżowe na serwatce
Składniki:
  • 1/2 litra serwatki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 45gdrożdży
  • 800-850g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • owoce (u mnie reszta jagód i malin)
  • 2 jajka
Do serwatki wsypuję cukier i drożdże. Dodaję sól, jajaka i stopniowo mąkę.Na początku wyrabiam ciasto mikserem, potem ręcznie podsypując mąką  jeśli klei się do rąk. Wykładam na blachę i tutaj już dowolność  dodatków. Owoce mogą być różne, sezonowe jak i suszone ( wcześniej trochę namoczone)
Ja utarłam ser ( zostało mi niecałe 20 dag) z 1/8 kostki masła , jednym jajkiem i 2 łyżkami cukru.
Na górę wysypałam resztę jagód i malin.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30- 40 min w ciepłe miejsce
W tym czasie zrobiłam kruszonkę.

Kruszonka

125 g masła
180-200 g mąki
100g cukru
Ilość mąki zależy od tego jak bardzo sypką chcemy kruszonkę i polecam wypróbować samemu jaka najbardziej odpowiada.
Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto

Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło
Suchy patyczek oznacza ze jest gotowe.
Ciasto jest pyszne, lekkie, miękkie i dość długo zachowuje świeżość
Smacznego!


Moje uwagi:

Ciasto jest mało słodkie i bardzo delikatne i po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Bardzo wyrasta ( dałam 1/3 wysokość ciasta upieczonego) i z tej porcji robię ciasto na dużej blaszce  + 5 bułeczek.

1 komentarz:

  1. bardzo dobre ciacho! zrobiłam z prażonymi jabłkami, wyrosło tak jak w opisie i bułeczki też wyszły. Dziękuję za przepis i pomysł na przetwarzanie serwatki.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)