Przepis jak zrobić serek i pozyskać serwatkę TUTAJ a właściwości kefiru TUTAJ
Ciasto drożdżowe na serwatce
Składniki:
- 1/2 litra serwatki
- 5 łyżeczek cukru
- 45gdrożdży
- 800-850g mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- owoce (u mnie reszta jagód i malin)
- 2 jajka
Ja utarłam ser ( zostało mi niecałe 20 dag) z 1/8 kostki masła , jednym jajkiem i 2 łyżkami cukru.
Na górę wysypałam resztę jagód i malin.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30- 40 min w ciepłe miejsce
W tym czasie zrobiłam kruszonkę.
Kruszonka
125 g masła
180-200 g mąki
100g cukru
Ilość mąki zależy od tego jak bardzo sypką chcemy kruszonkę i polecam wypróbować samemu jaka najbardziej odpowiada.
Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto
Piekę 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zawsze sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło
Suchy patyczek oznacza ze jest gotowe.
Ciasto jest pyszne, lekkie, miękkie i dość długo zachowuje świeżość
Smacznego!
Ciasto jest mało słodkie i bardzo delikatne i po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Bardzo wyrasta ( dałam 1/3 wysokość ciasta upieczonego) i z tej porcji robię ciasto na dużej blaszce + 5 bułeczek.
bardzo dobre ciacho! zrobiłam z prażonymi jabłkami, wyrosło tak jak w opisie i bułeczki też wyszły. Dziękuję za przepis i pomysł na przetwarzanie serwatki.
OdpowiedzUsuń